23.12.2010

Відшкодування працівнику вартості проїзду до навчального закладу

Відповідь на запитання

Відшкодування працівнику вартості проїзду до навчального закладу

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівнику установи з 08.11.2010 р. по 12.11.2010 р. надається додаткова відпустка для участі у настановній сесії.

Згідно з яким нормативним документом йому можна відшкодувати 50 % вартості проїзду до навчального закладу та назад?

Чи підлягає відшкодуванню квиток з датою від’їзду 07.11.2010 р.?

(м. Ромни, Сумська обл.)

 

Відповідно до

ст. 42 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII підготовка фахівців у вищих навчальних закладах може проводитися з відривом (очна), без відриву від виробництва (вечірня, заочна), шляхом поєднання цих форм, а з окремих спеціальностей — екстерном.

Отже, сьогодні працюючим надана можливість отримання вищої освіти через розвинену форму заочного навчання.

У свою чергу, для працівників, які поєднують роботу з навчанням,

главою XIV Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) передбачені пільги.

Згідно зі

ст. 219 КЗпП власник або уповноважений ним орган оплачує працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, проїзд до місця знаходження навчального закладу і назад один раз на рік на настановні заняття, для виконання лабораторних робіт і складання заліків та іспитів — у розмірі 50 % вартості проїзду. У такому самому розмірі здійснюється оплата проїзду для підготовки і захисту дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів.

Стаття 219 КЗпП не містить обмежень щодо виду транспортного засобу і класу вагона (каюти). Ця стаття також не містить посилань на будь-які акти, які такі обмеження встановлюють. За таких умов оплата проїзду повинна провадитися відповідно до правил оплати проїзду при відрядженнях. Це випливає з Науково-практичного коментаря до ст. 219 КЗпП (авторський колектив Ротань В. Г., Зуб І. В.). Тому витрати на проїзд від місця роботи до місця навчання і назад відшкодовуються з урахуванням постанови КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663 та Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59. Оскільки зазначені нормативні документи передбачають відшкодування витрат на проїзд з дня відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника, вважаємо, що наданий працівником квиток (у даному випадку з датою 07.11.2010 р.) підлягатиме оплаті. Адже треба врахувати і час, необхідний для проїзду до місця знаходження навчального закладу, з тим, щоб працівник прибув до навчального закладу завчасно.