23.12.2010

Оплата за перевірку тематичних робіт учнів-екстернів

Відповідь на запитання

Оплата за перевірку тематичних робіт учнів-екстернів

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Як оплачується робота за перевірку письмових робіт учнів-екстернів загальноосвітньої школи: за фактично відпрацьовані години згідно з п. 73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти чи у відсотковому розмірі відповідно до п. 37 цієї Інструкції?

У 9 класі 20 учнів-екстернів.

(м. Барвінкове, Харківська обл.)

 

Оплата праці педагогічних працівників провадиться відповідно до

Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

п. 73 Інструкції № 102 погодинна оплата педагогічних працівників допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх по хворобі або з інших причин учителів, яке тривало не більше двох місяців, а також при оплаті працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються до педагогічної роботи. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102.

Пунктом 68 Інструкції № 102

установлено, що місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, в тому числі педучилищ (крім вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів), визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Установлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Тому оплата праці вчителів, які залучаються до проведення навчальної роботи з учнями, які обрали таку форму здобуття повної загальної середньої освіти, як

екстернат, здійснюється за тарифікацією.

Оплата праці

за перевірку письмових робіт з предметів, з яких передбачено додаткову оплату, провадиться також за тарифікацією, а не з погодинного розрахунку. При цьому тижневе навантаження за роботу з учнями-екстернами визначається виходячи з норми годин на кожен предмет на кожного учня (групу), встановленої наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Положення про екстернат у загальноосвітніх навчальних закладах» від 19.05.2008 р. № 431 (далі — Положення). Зокрема, згідно з п. 5.2 Положення на проведення атестації на одного учня (групу) відводяться:

з державної мови або мов національних меншин — диктант тривалістю 1 година;

з літератури національних меншин або іншої літератури — 4 години;

з інших предметів:

по 1 годині за курс школи I ступеня;

по 3 години за курс школи II ступеня;

по 4 години за курс школи III ступеня

за річне оцінювання.

Для перевірки робіт відводиться по 20 хвилин на кожну роботу з державної мови або мов національних меншин (диктант) та по 30 хвилин на кожну роботу з усіх інших предметів (

п. 5.3 Положення).

На проведення консультацій передбачається по 15 хвилин на одного екстерна з кожного предмета, але не більше 3 годин на предмет відповідного класу за весь період підготовки до атестації (

п. 5.1 Положення).

Розмір оплати за перевірку зошитів та письмових робіт визначається у відсотках від ставки заробітної плати вчителя залежно від предмета, з якого провадиться така перевірка.

Зокрема,

п. 37 Інструкції № 102 передбачено, що вчителям 1 — 4 класів за перевірку зошитів провадиться додаткова оплата в розмірі 15 відсотків ставки заробітної плати. Ця доплата здійснюється основному вчителю незалежно від навантаження.

Учителям 5 — 11 класів провадиться додаткова оплата за перевірку письмових робіт з мов та літератури в розмірі 20 відсотків, математики — 15 відсотків, іноземної мови — 10 відсотків ставки заробітної плати. У класах з кількістю учнів менше 12 осіб оплата за перевірку письмових робіт провадиться у розмірі 50 відсотків відповідних доплат (

п. 38 Інструкції № 102).

Додаткова оплата за перевірку письмових робіт здійснюється з урахуванням установленої вчителеві норми навчального навантаження. У випадках коли вчитель має навантаження з предметів більше чи менше 18 годин на тиждень, доплата відповідно збільшується чи зменшується (п. 39 Інструкції № 102).