25.02.2010

Тривалість відпустки працівника — інваліда II групи

Відповідь на запитання

Тривалість відпустки працівника — інваліда ІІ групи

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

У колективному договорі нашого підприємства щорічна основна відпустка складає 24 календарних дні, а додаткова відпустка за ненормований робочий день — 6 календарних днів для всіх працівників. Інвалід ІІ групи працює на тих самих умовах, як і всі, та має відпустку 30 календарних днів, як і інші працівники.

Чи правомірно це, якої загальної тривалості повинна бути відпустка інваліда ІІ групи?

(м. Запоріжжя)

 

Відповідно до

ч. 7 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) інвалідам I та II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів.

Згідно зі

ст. 8 Закону № 504 працівникам може бути встановлено щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю до 7 календарних днів. Конкретна тривалість такої відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Отже, у даному випадку інвалід II групи має право на щорічну основну відпустку тривалістю 30 календарних днів і щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день 6 календарних днів, як передбачено в колективному договорі, якщо в медичних рекомендаціях відсутні обмеження тривалості робочого часу.