08.07.2010

Новини та події

Новини

ЗБІЛЬШЕНО РОЗМІРИ ДОПОМОГИ ПО БЕЗРОБІТТЮ У 2010 РОЦІ

Постановою правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 20.05.2010 р. № 175 переглянуто в бік збільшення розміри допомоги по безробіттю у 2010 році. Такі виплати диференційовано за періодами року, що відповідають змінам розміру прожиткового мінімуму у 2010 році.

Так, на період червень — грудень 2010 року встановлено такі

мінімальні розміри допомоги по безробіттю на 2010 рік:

з 1 червня — 400 грн., з 1 липня — 430 грн., з 1 жовтня — 460 грн., з 1 грудня — 500 грн. для осіб

:

— визнаних у встановленому порядку безробітними та які протягом 12 місяців, що передують початку безробіття, працювали менше 26 календарних тижнів;

— які бажають відновити трудову діяльність після тривалої (понад 6 місяців) перерви;

— застрахованих, звільнених з останнього місця роботи з підстав, передбачених ст. 37 (працівника направлено згідно з постановою суду на примусове лікування), пп. 3 (систематичне невиконання працівником без поважних причин покладених на нього обов'язків), 4 (прогул без поважних причин), 7 (поява на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння), 8 (здійснення за місцем роботи розкрадання) ст. 40, ст. 41 (грубе порушення трудових обов'язків керівником, його заступниками, головним бухгалтером, його заступниками, службовими особами митних органів, державних податкових інспекцій, державної контрольно-ревізійної служби та органів державного контролю за цінами; винні дії працівника, який безпосередньо обслуговує грошові чи товарні цінності; вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням цієї роботи) і 45 (на вимогу профспілкового чи іншого уповноваженого на представництво трудовим колективом органу) Кодексу законів про працю;

— які шукають роботу вперше;

— інших незастрахованих осіб, визнаних у встановленому порядку безробітними;

з 1 червня — не менше 550 грн., з 1 липня — не менше 600 грн., з 1 жовтня — не менше 650 грн., з 1 грудня — не менше 700 грн., але не вище середньої заробітної плати, що склалася за всіма видами економічної діяльності у відповідній галузі за минулий місяць для

:

— застрахованих осіб, визнаних у встановленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передують початку безробіття, працювали на умовах повного чи неповного робочого дня (тижня) не менше 26 календарних тижнів і сплачували страхові внески (включаючи випадки перерви страхового стажу з поважних причин, за умови реєстрації особи в місячний строк після закінчення цієї перерви в державній службі зайнятості як безробітної).

Одночасно визнано такою, що втратила чинність, постанову правління Фонду «Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю у 2010 році» від 17.12.2009 р. № 142.

Постанова набрала чинності 1 червня 2010 року.

 

ЗМІНЕНО ФОРМУ ДОГОВОРУ ПРО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ БЕЗРОБІТНОГО З НАДАННЯМ ДОТАЦІЇ

Постановою правління Фонду соціального страхування на випадок безробіття (далі — Фонд) від 20.05.2010 р. № 179 внесено зміни до форми договору про працевлаштування безробітного з наданням дотації, затвердженої постановою правління Фонду від 30.08.2007 р. № 463.

Зокрема, форму доповнено новими нормами, відповідно до яких розширено перелік випадків, коли виплата дотації продовжується або відновлюється центром зайнятості, а також випадків, що встановлюють зобов'язання роботодавця щодо повернення наданої дотації та відшкодування шкоди центру зайнятості.

Змінами також установлено, що

у дворічний період дії договору не зараховується час перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або шестирічного віку за медичним висновком.

Постанова набрала чинності 2 липня 2010 року.

 

УСТАНОВЛЕННЯ ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ РОБІТНИКАМ, ЯКІ ОБСЛУГОВУЮТЬ ОРГАНИ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ

Наказом від 31.05.2010 р. № 117 Мінпраці внесло зміни до п. 1 наказу Мінпраці «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 02.10.96 р. № 77 (далі — наказ № 77). Цим наказом Мінпраці привело свій нормативно-правовий акт (наказ № 77) у відповідність до постанови КМУ від 12.05.2010 р. № 337.

Зокрема, передбачається, що у 2010 році розміри місячних окладів (тарифних ставок), зазначені в додатках 1 — 3 до наказу № 77, змінюються пропорційно підвищенню посадового окладу (тарифної ставки) працівника I тарифного розряду, розмір якого визначено постановою КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів та коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

Наказом збережено норму, яка передбачає, що для робітників, у яких посадові оклади менші ніж розмір мінімальної заробітної плати, посадові оклади (тарифні ставки) у штатному розписі встановлюються на рівні мінімальної заробітної плати.

Наказ набрав чинності 2 липня 2010 року і застосовується з 1 січня 2010 року.