08.07.2010

Оплата добових

Відповідь на запитання

Оплата добових

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівника терміном на три дні з 23.06.2010 р. по 25.06.2010 р. направлено у відрядження до м. Києва. У зв’язку з відсутністю зворотного квитка (на 25.06.2010 р.) 23.06.2010 р. було придбано квиток на суботу 26.06.2010 р. (денний експрес Київ — Харків). Вибуття з Києва у посвідченні про відрядження відмічено 25.06.2010 р.

Чи підлягають оплаті в такій ситуації добові за 26.06.2010 р. і вартість квитка?

(м. Харків)

 

Правове регулювання питань, пов’язаних зі службовими відрядженнями, здійснюється відповідно до

Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну України від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59).

Інструкцією № 59

визначено, що днем вибуття у відрядження вважається день відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника, а днем прибуття з відрядження — день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника. При відправленні транспортного засобу до 24-ї години включно днем вибуття у відрядження вважається поточна доба, а з 0-ї години і пізніше — наступна доба.

Якщо наказом про відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то працівникові може надаватися інший день відпочинку відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин.

Фактичний час перебування у відрядженні в межах України визначається за відмітками в посвідченні про відрядження щодо вибуття з місця постійної роботи і прибуття до місця постійної роботи.

За кожний день (включаючи дні від'їзду та приїзду) перебування працівника у відрядженні, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), йому виплачуються добові в межах граничних норм, установлених

постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.99 р. № 663.

Визначення кількості днів відрядження для виплати добових проводиться з урахуванням дня вибуття у відрядження й дня прибуття до місця постійної роботи, що зараховуються як два дні.

Якщо відмітки відсутні в посвідченні про відрядження, то добові не виплачуються.

Витрати на проїзд до місця відрядження і назад відшкодовуються в розмірі вартості проїзду повітряним, залізничним, водним та автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) з урахуванням усіх витрат, пов'язаних з придбанням проїзних квитків і користуванням постільними речами в поїздах, та страхових платежів на транспорті.

За час затримки в місці перебування у відрядженні без поважних причин працівникові не виплачується заробітна плата, не відшкодовуються добові витрати, витрати на наймання житлового приміщення тощо.

Отже, в наказі, що видається керівником підприємства, термін відрядження повинен ураховувати дні відправлення та прибуття поїзда. Таким чином, за кожен день, включаючи дні від’їзду і приїзду поїзда, працівнику повинні виплатити добові, у тому числі й за вихідні дні, та відшкодувати витрати за квитки та всі витрати, пов’язані з його придбанням.