08.07.2010

Звільнення вчителя після закінчення навчального року

Відповідь на запитання

Звільнення вчителя після закінчення навчального року

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації

 

Працівника було прийнято на роботу в школу вчителем на час тимчасово відсутнього основного працівника у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи може директор школи звільнити його після закінчення навчального року?

(м. Харків)

 

З працівником, якого прийнято на роботу вчителем

на час тимчасово відсутнього основного працівника у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, укладається строковий трудовий договір відповідно до п. 2 ст. 23 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на визначений строк, установлений за згодою сторін.

Тож у випадку, коли у заяві працівника про прийняття на роботу

не зазначалася умова про термін цієї роботи до закінчення навчального року і цей термін не відображено у наказі при прийнятті на роботу, то з ініціативи адміністрації такий строковий договір не може бути розірваний.

Статтею 39 КЗпП

передбачено, що строковий трудовий договір підлягає розірванню достроково лише на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених ч. 1 ст. 38 КЗпП, а саме коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин).

Однак, коли

основний працівник забажає перервати відпустку раніше ніж дитині виповниться три роки, строковий трудовий договір з учителем має бути припинено . Для цього заява про звільнення не потрібна, оскільки свою згоду на це вчитель уже висловив у заяві про прийняття на роботу на визначений термін (до виходу основного працівника з відпустки для догляду за дитиною).

При цьому відповідно до

ст. 3 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) у разі звільнення працівника у зв'язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У такому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Відповідно до

ст. 6 Закону № 504 щорічна основна відпустка надається працівникам за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Щорічна основна відпустка вчителям надається відповідно до порядку, затвердженого

постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346, тривалістю 56 календарних днів.

При продовженні терміну строкового договору тривалість відпустки визначається пропорційно до відпрацьованого часу з розрахунку 5,6 календарних дні за кожен відпрацьований місяць.