22.07.2010

Про окремі питання, пов'язані з перерахунком заробітної плати

Лист від 01.06.2010 р. № 01-16-1087

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ України

ПРО ОКРЕМІ ПИТАННЯ, ПОВ’ЯЗАНІ З ПЕРЕРАХУНКОМ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Лист від 01.06.2010 р. № 01-16-1087

 

З набуттям чинності Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» (далі — Закон) у окремих страхувальників, в першу чергу бюджетних організацій, виникли запитання, пов'язані з донарахуванням заробітної плати і, відповідно, страхових внесків та матеріального забезпечення застрахованим особам. Розглянувши найбільш поширені запитання, які стосуються Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, роз'яснюємо.

1. Заробітна плата, донарахована у зв'язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати, включається до бази для нарахування і утримання страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням,

у тому місяці, коли здійснено донарахування. Загальна сума місячної заробітної плати застрахованої особи для справляння страхових внесків не повинна перевищувати 15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з квітня 2010 року — 13260 гривень).

2. Якщо до набуття чинності Закону верхня межа для обрахунку страхових внесків була визначена страхувальником в менших розмірах (наприклад, виходячи з 744 грн.), а фактично нарахована заробітна плата застрахованої особи була більша цієї суми, то слід за ці місяці донарахувати страхові внески, а також нарахувати пеню за несвоєчасність їх сплати. Для нарахування та відображення цих коштів у звітності по коштах Фонду рекомендуємо застосовувати алгоритм, аналогічний передбаченому в Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників, затвердженому правлінням Фонду постановою № 123 від 25.12.2003 року. Повідомлення органу Фонду в даному випадку є не обов'язковим. У разі виявлення представником Фонду під час ревізії страхувальника факту недонарахування страхових внесків необхідно застосовувати штрафні санкції.

3. Оскільки донараховані суми заробітної плати слід враховувати в місяці фактичного нарахування, немає необхідності робити перерахунок виплаченої раніше допомоги по тимчасовій непрацездатності або по вагітності і пологах. Проте, слід зазначити

два виняткових випадки, коли перерахунок зробити треба .

Перший

— якщо згідно пункту 6 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1266 (із змінами та доповненнями) (далі — Порядок № 1266), допомогу по вагітності та пологах виплатили в розмірі мінімальної заробітної плати, що менша за встановлену Законом, жінці, яка відпрацювала менше ніж календарний місяць.

Другий

— якщо відповідно до пункту 10 Порядку № 1266 допомогу обчислено виходячи з місячної тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові на момент настання страхового випадку. Якщо в таких випадках тарифна ставка (оклад) підлягає збільшенню у зв'язку із збільшенням мінімальної заробітної плати, також мають бути перераховані суми допомоги.

Донараховані суми мають бути відображені у звітності за формою Ф-4 ФСС з ТВП в місяці донарахування.

 

Директор С. Санченко