22.07.2010

Про відповідальність за несвоєчасну сплату страхових внесків

Лист від 20.05.2010 р. № 05-31-1009

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ україни

ПРО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕСВОЄЧАСНУ СПЛАТУ СТРАХОВИХ ВНЕСКІВ

Лист від 20.05.2010 р. № 05-31-1009

 

<…>

Якщо страхувальник протягом звітних періодів нараховував страхові внески, але сплачував їх до бюджету Фонду несвоєчасно, він несе відповідальність, передбачену статтею 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) за несвоєчасну сплату страхових внесків.

За несвоєчасність сплати страхових внесків на нього накладається штраф у розмірі 50 відсотків суми належних до сплати страхових внесків та нараховується пеня. У даному випадку Фонд має повне право на застосовування фінансових санкцій до страхувальника, передбачених цією статтею. Не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку.

У разі самостійного виявлення своєчасно не нарахованих і не сплачених сум страхових внесків страхувальник відповідно до пункту 5.4 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженої постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16, зобов'язаний сам донарахувати страхові внески, нарахувати пеню на всю суму недоїмки за весь період прострочки платежу, протягом п'яти робочих днів з дня виявлення прострочки повідомити орган Фонду у письмовій формі особисто або поштовим відправленням. У пункті 3 Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників, затвердженого постановою правління Фонду від 25.12.2003 р. № 123 (далі — Порядок № 123), зазначено, що у разі, якщо страхувальник самостійно до початку перевірки органом Фонду виявив помилки, що містяться у раніше поданій ним звітності, і які стосуються правильності нарахування суми страхових внесків до Фонду та витрат за загальнообов'язковим соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, такий страхувальник повинен вжити невідкладних заходів щодо їх виправлення та письмово повідомити про факт та зміст помилок робочому органу Фонду за місцем реєстрації, в якому мають бути відображені причини виникнення помилок та надано розрахунок сум донарахованих (зменшених) внесків.

Згідно з пунктом 8 Порядку № 123

у разі самостійного повідомлення страхувальником робочого органу Фонду про факт виявлення помилки та перерахування нарахованих ним у разі недоплати страхових внесків та пені у повному обсязі до початку перевірки органом Фонду штрафи до страхувальника не застосовуються.

Враховуючи вищевикладене, пропонуємо роз'яснити <…>, що чинним законодавством передбачено звільнення страхувальника від відповідальності у вигляді штрафних санкцій лише у разі самостійного виправлення помилки, пов'язаної із ненарахуванням і несплатою страхових внесків, при самостійному нарахуванні, сплаті пені та повідомленні про це у встановленому порядку органу Фонду.

 

Директор С. Санченко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Як уникнути штрафних санкцій від ФСС ТВП у разі несвоєчасної сплати страхових внесків

 

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) надав роз'яснення щодо відповідальності страхувальників за своєчасно не нараховані та не сплачені суми страхових внесків.

Відповідальність за несвоєчасність сплати і неповну сплату внесків, а також за порушення порядку використання страхових коштів передбачено ст. 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240).

У разі несвоєчасної сплати внесків або неповної їх сплати страхувальник має сплатити суму страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Штраф накладається в розмірі 50 % суми належних до сплати страхових внесків (з цього питання див. також лист ФСС ТВП від 21.04.2010 р. № 5-31-793 // «ОП», 2010, № 11, с. 14).

Пеня розраховується виходячи зі 120 % облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на всю суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь строк її існування. У разі якщо існувала заборгованість ФСС ТВП перед страхувальником і сума такої заборгованості перевищувала суму виявленої недоїмки на момент виявлення помилки, то пеня на суму недоїмки не нараховується (п. 6 Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників, затвердженого постановою правління ФСС ТВП від 25.12.2003 р. № 123).

Згідно з роз'ясненнями ФСС ТВП уникнути штрафу можна лише в тому випадку, якщо страхувальник

самостійно до початку перевірки виявить помилку, пов'язану з ненарахуванням і несплатою страхових внесків, та виконає такі вимоги:

а)

донарахує в повному обсязі страхові внески;

б)

нарахує пеню на всю суму недоїмки за весь період прострочення платежу;

в)

сплатить зазначені суми до ФСС ТВП;

г)

повідомить у письмовій формі ФСС ТВП про несвоєчасну сплату внесків протягом 5 робочих днів з дня виявлення недоїмки.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО,
 економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»