22.07.2010

Переведення працівника на інше підприємство

Відповідь на запитання

Переведення працівника на інше підприємство

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

У зв’язку з ліквідацією підприємства ТОВ «Факел» працівника відповідним наказом переведено на інше підприємство. Чи треба у цьому випадку з працівником укладати новий трудовий договір та як обчислювати стаж, що дає право на відпустку?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що відповідно до

ст. 32 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) переведення на роботу на інше підприємство допускається тільки за згодою працівника.

Працівникам, запрошених на роботу в порядку переведення з іншого підприємства за погодженням між керівниками підприємств, не може бути відмовлено в укладенні трудового договору (

ст. 24 КЗпП).

У трудовій книжці відділ кадрів ліквідованого підприємства ТОВ «Факел» робить запис:

«Звільнено за п. 5 ст. 36 КЗпП України». На новому підприємстві робиться запис такого змісту: «Прийнято на посаду ______ у порядку переведення з ТОВ «Факел».

За бажанням працівника суму грошової компенсації за не використані ним дні щорічних відпусток ТОВ «Факел» повинно перерахувати на рахунок підприємства, куди переведено працівника (

ст. 83 КЗпП). У цьому випадку час роботи працівника на ТОВ «Факел» включається до трудового стажу, що дає право на відпустку на новому підприємстві (ст. 81 КЗпП).

У разі проведення ТОВ «Факел» повного розрахунку з працівником нове підприємство обчислює трудовий стаж, що дає право на відпустку, з першого дня роботи на цьому підприємстві, тобто за час фактичної роботи (п. 1 ст. 82 КЗпП).