24.06.2010

Отримання повторної згоди профспілкового комітету на звільнення працівниці за п. 1 ст. 40 КЗпП України

Відповідь на запитання

Отримання повторної згоди профспілкового комітету на звільнення працівниці за п. 1 ст. 40 КЗпП України

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці й соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Чи потрібно отримувати повторну згоду профспілкового комітету на звільнення працівниці за п. 1 ст. 40 КЗпП України, якщо вона перебуває на лікарняному, а місячний строк дії згоди закінчився? Якщо так, чи можна розглянути подання власника у відсутності працівниці?

(м. Харків)

 

Відповідно до ст. 43 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) розірвання трудового договору з працівником на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника), членом якої є працівник. Якщо працівник є членом кількох первинних профспілкових організацій, які діють на підприємстві, в установі, організації, дозвіл на його звільнення дає той профспілковий орган, до якого звернувся роботодавець.

Власник або уповноважений ним орган має право розірвати трудовий договір не пізніш як через місяць з дня одержання згоди виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника). У разі коли термін дії згоди на звільнення збігає раніше, ніж строк звільнення (у зв’язку з хворобою працівника), роботодавець не має права розірвати трудовий договір. У цьому випадку він повинен повторно звернутися з письмовим поданням про розірвання трудового договору з працівником до виборного органу первинної профспілкової організації, який має розглянути його у порядку, передбаченому ст. 39 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV.

Що стосується розгляду подання власника або уповноваженого ним органу на розірвання трудового договору, то згідно з ч. 3 ст. 43 КЗпП подання має розглядатися у присутності працівника, на якого воно внесено. Розгляд його у разі відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою. За бажанням працівника від його імені може виступати інша особа, у тому числі адвокат. Якщо працівник або його представник не з’явився на засідання, розгляд заяви відкладається до наступного засідання у межах строку, визначеного ч. 2 цієї статті, а саме у п'ятнадцятиденний строк. У разі повторної неявки працівника (його представника) без поважних причин подання може розглядатися за його відсутності.