11.03.2010

Надання відпустки без збереження заробітної плати у разі смерті родичів

Відповідь на запитання

Надання відпустки без збереження заробітної плати у разі смерті родичів

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Чи можна взяти відпустку без збереження заробітної плати в разі смерті тещі? Чи відпустку у зв’язку зі смертю близьких родичів по шлюбу можна взяти тільки у разі смерті дружини, як це зазначено в п. 9 ст. 25 Закону України «Про відпустки»?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п. 9 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається працівникам у разі смерті рідних по крові або по шлюбу: чоловіка (дружини), батьків (вітчима, мачухи), дитини (пасинка, падчерки), братів, сестер — тривалістю до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання та назад. Оскільки зазначена норма не містить посилань на «тощо», «та ін.» у переліку, яким визначається коло осіб, що визнаються рідними по крові або по шлюбу, то цей перелік осіб є вичерпним з точки зору надання відпустки саме тривалістю до 7 календарних днів.

Проте у вищезазначеному пункті передбачена також можливість отримання відпустки без збереження заробітної плати в разі смерті

інших рідних — тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання та назад.

У

ст. 251 КЗпП наведено перелік осіб, яких можна вважати родичами з точки зору трудового права. До цього переліку входять також і батьки подружжя.

Тому, з огляду на викладене, працівник має право отримати відпустку без збереження заробітної плати в разі смерті тещі тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання та назад.