25.03.2010

Про норми відшкодування витрат, пов'язаних з направленням вихованців, учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів і докторантів для участі у заходах, що проводяться в Україні та за кордоном

Постанова від 20.01.2010 р. № 82

Кабінет Міністрів України

Про норми відшкодування витрат, пов’язаних з направленням вихованців, учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів і докторантів для участі у заходах, що проводяться в Україні та за кордоном

Постанова від 20.01.2010 р. № 82

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

Установити, що відшкодування витрат, пов’язаних з направленням вихованців, учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів і докторантів для участі у науково-дослідний, дослідно-конструкторський та інших видах наукової діяльності, конференціях, олімпіадах, виставках, конкурсах, що проводяться в Україні та за кордоном, здійснюється в розмірах та у порядку, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 р. № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» для державних службовців і працівників підприємств, установ і організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

Коментар редакції

 

Витрачання коштів на відрядження студентів тепер урегульовано

 

Постановою, що коментується, нарешті вирішено питання матеріального забезпечення учнів, студентів, які беруть участь в олімпіадах, конкурсах, виставках, що проводяться в Україні або за кордоном.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 51 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII вихованці,

учні, студенти, курсанти, слухачі, стажисти, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти мають гарантоване державою право на одержання направлення на навчання, стажування до інших навчальних закладів, у тому числі за кордон та на участь у науково-дослідній, дослідно-конструкторській та інших видах наукової діяльності, конференціях, олімпіадах, виставках, конкурсах.

Але у вищих навчальних закладах (далі — ВНЗ) виникали певні проблеми при плануванні коштів для направлення таких осіб для участі в заходах за межами ВНЗ. Це пов’язано з тим, що існуючі норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.99 р. № 663 (далі — постанова № 663), розповсюджувалися лише на працівників ВНЗ. А особи, які навчаються у ВНЗ та направляються для участі в зазначених вище заходах, не є працівниками ВНЗ, тому підстав для застосування норм, за якими оплачуються такі витрати, не було.

Відтепер з 10.02.2010 р. саме з моменту набуття чинності постановою, що коментується (опублікована в газеті «Урядовий кур’єр» від 10.02.2010 р. № 25), установлено, що відшкодування витрат на відрядження студентів та інших указаних осіб здійснюється в розмірах та порядку, передбачених постановою № 663.

Нагадаємо, що згідно з постановою № 663 норма добових витрат

у межах України становить 30 грн., а гранична норма відшкодування витрат на наймання житлового приміщення за добу не повинна перевищувати 250 грн.

Норми добових витрат для осіб, які направляються у відрядження за кордон підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштів, установлені залежно від країни відрядження в доларах США додатком до постанови № 663. Наприклад, при відрядженні до Росії норму добових установлено в сумі 37 доларів США, а гранична норма відшкодування витрат на наймання житлового приміщення за добу не повинна перевищувати 150 доларів США, до Італії — у сумі 50 доларів США, а гранична норма відшкодування витрат на наймання житлового приміщення за добу не повинна перевищувати 240 доларів США.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик