25.03.2010

Запис у трудову книжку щодо роботи за сумісництвом

Відповідь на запитання

З

апис у трудову книжку щодо роботи за сумісництвом

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Якщо я працюю на тому самому підприємстві за основним місцем роботи бухгалтером, а за сумісництвом обліковцем бухгалтерських даних, чи можна мені зробити запис у трудову книжку назви посади бухгалтера-обліковця?

(м. Кіровоград)

 

Згідно з

п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58, записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнятий працівник, виконуються для робітників та службовців відповідно до найменування професій та посад, зазначених у Класифікаторі професій.

На сьогодні чинним є

Класифікатор професій ДК 003:2005, затверджений та введений у дію наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 26.12.2005 р. № 375.

Відповідно до

п. 1.2 Класифікатора професій ДК 003:2005 цей документ призначений для застосування центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, Федерацією роботодавців України, усіма суб'єктами господарювання під час запису про роботу у трудові книжки працівників.

На підприємствах, в установах та організаціях записи про роботу вносять у встановленому порядку до трудових книжок працівників відповідно до професійних назв робіт, зазначених у додатках А і Б.

У чинному

Класифікаторі професій ДК 003:2005 назви посади «бухгалтер-обліковець» не передбачено. Є окремо назви посад «бухгалтер» (код 3433), що відповідає класифікації професії «Бухгалтери та касири-експерти» розділу «Фахівці» та «обліковець з реєстрації бухгалтерських даних» (код 4121), що відповідає класифікації професії «Реєстратори бухгалтерських даних» розділу «Технічні службовці».

Написання назв посад шляхом їх об’єднання буде порушенням порядку, установленого

Класифікатором професій. Тому в трудову книжку працівника слід зробити запис назви посади за основним місцем роботи, тобто «бухгалтер».

Одночасно з цим, за бажанням працівника, роботу за сумісництвом можна вказати в трудовій книжці окремо.