25.03.2010

Право на надбавку за престижність праці вихователям навчально-виховних комплексів

Відповідь на запитання

ПРАВО НА НАДБАВКУ ЗА ПРЕСТИЖНІСТЬ ПРАЦІ ВИХОВАТЕЛЯМ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИХ КОМПЛЕКСІВ

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи можна встановлювати надбавки за престижність праці відповідно до постанови КМУ від 05.10.2009 р. № 1130 вихователям, які працюють у навчально-виховному комплексі «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад», застосовуючи до назви посади похідну назву «вихователь групи продовженого дня»?

Які ще види надбавок можуть установлюватися таким працівникам?

(Одеська обл.)

 

З метою підвищення престижу педагогічної праці починаючи з 1 січня 2010 року

постановою КМУ від 05.10.2009 р. № 1130 (далі — постанова № 1130) запроваджено обов’язкову виплату надбавки лише окремим категоріям педагогічних працівників. До працівників, яким вона встановлюється, належать учителі та вихователі загальноосвітніх навчальних закладів, викладачі та майстри виробничого навчання професійно-технічних та вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, а також директори цих закладів та їх заступники, чиї посади віднесено до педагогічних працівників.

Щодо такої надбавки для працівників навчально-виховних комплексів «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад», «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад», то вона має встановлюватися лише керівникам, заступникам керівників з навчальної, виховної, навчально-виховної роботи, а також учителям та вихователям, які працюють у групах продовженого дня.

Класифікатором професій ДК 003:2005

, прийнятим наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375 (далі — наказ № 375), назви посади «вихователь групи продовженого дня» не передбачено. Водночас зазначеним Класифікатором передбачено посаду «вихователь дитячого садка (ясел-садка)» (код 2332), що відповідає класифікації професії «Вихователі дошкільних закладів», та «вихователь» (код 3340), що відповідає класифікації професій «Інші фахівці в галузі освіти». Тому розширення до посади вихователя словами «групи продовженого дня» може означати лише форму роботи з дітьми. Відповідно до Положення про групу продовженого дня загальноосвітнього навчального закладу, затвердженого постановою КМУ від 05.10.2009 р. № 1121, групи продовженого дня утворюються для організації навчально-виховного процесу серед учнів, тобто дітей шкільного віку.

Щодо застосування до цих посад норми

п. 1 спільного листа Міністерства освіти і науки України від 15.02.2010 р. № 1/9-80 та Міністерства праці та соціальної політики України від 17.02.2010 р. № 1632/0/14-10/13 щодо похідної назви професії, то згідно із додатком «В» до наказу № 375 похідними словами до професій (професійних назв робіт) є: бригадний, віце-, гірничий, головний, груповий, дільничий, другий, заступник, змінний, молодший, перший, помічник, провідний, п’ятий, районний, стажист, старший, третій, учень, черговий, четвертий.

Отже, посади вихователів, які працюють у навчально-виховному комплексі «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад» з групами дітей дошкільного віку, не можна ототожнювати з вихователями, які працюють з дітьми в групах продовженого дня, а тому

вихователям дошкільної частини комплексу надбавку за престижність праці відповідно до постанови № 1130 на даний час установлювати не можна.

Однак слід зазначити, що відповідний проект Урядової постанови знаходився на погодженні в ЦК Профспілки. Підтримуючи його в цілому, Профспілка заявила про необхідність установлення такої обов’язкової надбавки всім педагогічним працівникам усіх навчальних закладів та установ, перелік яких затверджено

постановою КМУ «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963. З цього приводу були направлені звернення до Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Федерації профспілок України. Як наслідок, такий проект Урядової постанови розроблений Міністерством праці та соціальної політики України, погоджений у Міністерстві освіти і науки України та поданий до Міністерства фінансів України для визначення фінансових можливостей його забезпечення. У разі прийняття відповідних змін про це неодмінно будуть сповіщені всі освітяни, у тому числі на сторінках цієї газети.

Разом з тим чинні нормативно-правові акти не обмежують коло осіб, яким можуть бути встановлені інші види надбавок. Так, з метою посилення соціальної захищеності тих категорій педагогічних працівників установ і закладів, посади яких не зазначено в

постанові № 1130, місцеві органи управління освітою, керівники навчальних закладів та освітніх установ, керуючись п. 3 постанови КМУ від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» та п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ», мають право установлювати надбавки за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи, за складність, напруженість у роботі. Хоча відповідно до зазначених нормативно-правових актів їх розмір не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати), з метою забезпечення рівних підходів до стимулювання праці педагогічних працівників одного й того самого колективу сума цих надбавок може встановлюватися на рівні 20 відсотків. При цьому такі надбавки, як і надбавки, передбачені постановою № 1130, мають виплачуватися в межах наявного фонду оплати праці.