27.05.2010

Щодо оплати дня встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності

Лист від 31.03.2010 р. № 04-06/

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Щодо оплати дня встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності

Лист від 31.03.2010 р. № 04-06/Ш-155з-230

 

Розглянувши звернення щодо оплати дня встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності, повідомляємо.

Згідно з абзацом 1 статті 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованим особам Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку та розмірах, установлених законодавством.

Відповідно до пункту 7 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 р. № 1317, МСЕК проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, що звернулася для встановлення інвалідності,

протягом семи днів з дня надходження документів.

Згідно з пунктом 4.3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я від 13.11.2001 р. № 455, у разі визнання хворого інвалідом

листок непрацездатності закривається днем надходження документів хворого на МСЕК, дата встановлення інвалідності обов'язково вказується у листку непрацездатності.

Оскільки <…> з 10 по 16 лютого 2010 року МСЕК проводила огляд для встановлення інвалідності, то листок непрацездатності у даному випадку закривається днем надходження документів на МСЕК і допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду надається також

до дня надходження документів на МСЕК, тобто період з 10 по 16 лютого 2010 року оплаті не підлягає.

 

Заступник директора С. Буринський

 

Коментар редакції

 

Роз'яснення від Фонду: допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду надається до дня надходження документів до МСЕК

 

У листі, що коментується, ФСС ТВП надав роз'яснення щодо оплати листка непрацездатності за день установлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності працівнику.

Фонд звернув увагу на те, що МСЕК проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, що звернулася для встановлення інвалідності, протягом 7 днів з дня надходження документів, на підставі яких ухвалюється відповідне рішення. А інвалідність установлюється з дня надходження до МСЕК таких документів. При цьому в разі визнання хворого інвалідом листок непрацездатності закривається саме днем надходження документів хворого до МСЕК і дата встановлення інвалідності обов'язково вказується в листку непрацездатності (п. 4.3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я від 13.11.2001 р. № 455).

Як передбачено ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III, допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованим особам Фондом з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку та розмірах, установлених законодавством.

Отже, при розрахунку лікарняних слід мати на увазі, що день визнання працівника інвалідом, що зазначений у листку непрацездатності, оплаті за рахунок коштів ФСС ТВП не підлягає.

Також нагадаємо, що з дня встановлення інвалідності особа має право на пенсію по інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності (ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV).

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»