27.05.2010

Новини та події

Новини

Надання щорічної додаткової відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці

Мінпраці в листі від 22.03.2010 р. № 49/0/010/80-10 надало роз'яснення щодо надання щорічної додаткової відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці працівникам, яким установлено неповний робочий день.

Так, право працівника на щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці визначається згідно зі Списком виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженим постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290. Конкретна тривалість такої відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

При цьому згідно з Порядком застосування вищезазначеного Списку, затвердженим наказом Мінпраці від 30.01.98 р. № 16, у розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці

не менше половини тривалості робочого дня, установленого для працівників цих виробництв, професій, посад.

Отже,

працівники, яким на підприємстві встановлено неповний робочий день — 3 години на день, права на щорічні додаткові відпустки не мають.

 

ПФУ про нарахування внесків на фонд оплати праці інвалідів

У листі від 14.04.2010 р. № 6409/03-30 Пенсійний фонд ще раз нагадав, що підставою для застосування ставки в розмірі 4 % згідно з п. 4.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, є завірена копія виписки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності. Тобто нарахування роботодавцем страхових внесків до Пенсійного фонду в розмірі 4 % із заробітної плати зазначеної категорії працівників здійснюється

з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання підприємством завіреної копії вищезазначеної виписки.

 

Рекомендації від ПФУ: виправляємо помилки у звітності

У листі від 30.03.2010 р. № 5275/03-30 Пенсійний фонд надав рекомендації щодо заповнення рядків 6 та 7 таблиці 1 Звіту про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду України.

ПФУ вказав, що рядки 6 «Сума, на яку збільшено внески у зв'язку з виправленням помилки у період після 01.01.2004» та 7 «Сума, на яку зменшені внески у зв'язку з виправленням помилки у період після 01.01.2004» таблиці 1 Звіту заповнюються платником лише у випадках, коли

ним самостійно виявлено заниження або завищення відповідно сум нарахованих страхових внесків у періодах, що передують звітному, тобто на суми виплат, які є базою для нарахувань страхових внесків та на які помилково не були своєчасно нараховані внески. Також ці рядки використовуються платниками в разі невірного застосування максимальної величини, з якої справляються страхові внески. При цьому в рядках 6а «Сума виплати (заробітку, доходу), на яку донараховані страхові внески» та 7а «Сума виплати (заробітку, доходу), на яку зайво нараховані страхові внески» таблиці 1 Звіту платник зазначає об'єкт, на який відповідно донараховано або зайво нараховано страхові внески. При заповнення рядка 6а таблиці 1 Звіту зазначена сума відображається в таблиці 7 Звіту з кодом типу нарахувань 4, а в разі заповнення рядка 7а таблиці 1 Звіту — у таблиці 7 Звіту з кодом типу нарахувань 5.

Пенсійний фонд також звернув увагу на те, що зазначені рядки

не використовуються для коригування або виправлення помилок, пов'язаних із коригуванням нарахованого фонду оплати праці, допущених у попередніх періодах. Вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому були здійснені нарахування.

 

Пільги особам, які працюють у гірських районах

Мінпраці в листі від 04.03.2010 р. № 218/13/84-10 надало роз'яснення щодо визначення статусу осіб, які працюють у гірських районах.

Нагадаємо, що відповідно до постанови КМУ «Про умови оплати праці осіб, які працюють у гірських районах» від 11.07.95 р. № 648 на підприємствах, в установах і організаціях, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, тарифні ставки і посадові оклади працівників, визначені генеральною, галузевими та регіональними угодами як мінімальні гарантії в оплаті праці, а також установлені за рішенням Кабінету Міністрів України або за його дорученням,

підвищуються на 25 %.

Дія цієї постанови поширюється на працівників, які постійно працюють на підприємствах, в установах і організаціях, розташованих на території гірських населених пунктів,

незалежно від того, проживають вони в цьому населеному пункті чи ні. Поняття «які постійно працюють» означає, що постійне робоче місце працівника знаходиться в населеному пункті, якому надано статус гірського.

Як роз’яснює Мінпраці, зазначене стосується як працівників, у яких це місце роботи є основним,

так і тих, хто працює за сумісництвом.

При цьому підтвердженням статусу особи, яка проживає, працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, на підставі якого надаються пільги, є посвідчення встановленого зразка, видане виконавчим органом відповідної місцевої ради.