27.05.2010

Розміри стипендій у 2010 році для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Відповідь на запитання

Р

озміри стипендій у 2010 році для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти та науки України

 

Який розмір стипендії у 2010 році для учнів та студентів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування?

(м. Київ)

 

Відповідно до

Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882), учні ПТНЗ та студенти ВНЗ I — IV рівнів акредитації з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримують (у випадку застосування п'ятибальної шкали оцінювання) таку стипендію:

 

Навчальні заклади

Успішність

Соціальна стипендія (п. 12 Порядку № 882)

Мінімальна академічна стипендія (п. 12 Порядку № 882)

Збільшення за відмінне навчання (п. 13 Порядку № 882)

ПТНЗ

3.00 — 4.99

550 грн.

0

0

ВНЗ I — IV р. а.

3.00 — 4.99

1160 грн.

0

0

ПТНЗ

5.00

550 грн.

0

40 грн.

ВНЗ I — II р. а.

5.00

1160 грн.

0

50 грн.

ВНЗ III — IV р. а.

5.00

1160 грн.

0

60 грн.

 

Тобто соціальну стипендію отримують

усі учні та студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від успішності (абз. 2 п. 121 Порядку № 882). Збільшення розміру призначеної стипендії здійснюється додатково до соціальної виключно в разі відмінного навчання.

Статтею 54 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI

установлено розміри мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії для учнів та студентів професійно-технічних і вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації в розмірах, що діяли у грудні 2009 року. Тобто розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії для учнів професійно-технічних навчальних закладів становив 200 грн. на місяць, для студентів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації — 400 грн. на місяць, для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації — 530 грн. на місяць.

При цьому мінімальну академічну стипендію учні та студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,

не отримують, оскільки:

— академічна стипендія призначається за результатами навчання і виявленою при цьому успішністю (

п. 4 Порядку № 882). Тобто у студента виникає право на призначення йому академічної стипендії тільки тоді, коли середній бал семестрового контролю не нижчий 4.00. У той же час стипендіальне забезпечення учнів та студентів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, гарантоване абз. 4 ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV, і забезпечується запровадженням соціальних стипендій, що не залежать від успішності студента;

— про це прямо зазначається в

абз. 5 п. 12 Порядку № 882. Зазначений пункт визначає, яким саме категоріям студентів призначається мінімальна академічна стипендія. Студентів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, серед них немає.

Крім того,

абз. 4 п. 121 Порядку № 882 передбачено, якщо студент з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виявив видатні успіхи в навчання, у результаті чого йому було призначено академічну стипендію Президента України або академічну стипендію Верховної Ради України, або іменну академічну, або персональну академічну стипендію навчального закладу (п. 5 Порядку № 882), йому виплачується одна стипендія (соціальна або академічна), розмір якої більший. Оскільки на сьогодні розмір таких академічних стипендій (Президента України, Верховної Ради України, іменних академічних або персональних академічних навчального закладу) значно поступається розміру соціальної стипендії, навіть у випадку призначення студенту з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, найпрестижнішої — академічної стипендії Президента України, такі стипендіати продовжують отримувати соціальну стипендію (плюс збільшення за відмінне навчання), а не академічну стипендію.

Також слід звернути увагу на те, що

норми, згідно б з якою учні та студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримували б одночасно і соціальну, і мінімальну академічну стипендії, Порядок № 882 не містить.