04.11.2010

Доплати сторожу за роботу в нічний та вечірній час

Відповідь на запитання

Доплати сторожу за роботу в нічний та вечірній час

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На які доплати має право сторож підприємства, графік роботи якого передбачає роботу в нічний та вечірній час?

(м. Суми)

 

Слід зазначити, що про умови оплати праці сторожів ми неодноразово зазначали на шпальтах нашої газети // «Оплата праці», 2008, № 10, с. 21; 2009, № 4, с. 9.

Якщо графіками виходу на роботу (графіками змінності) працівників передбачено роботу в нічний час, то її тривалість включається до тривалості роботи (зміни) працівника. Дійсно, як правило, режим роботи сторожа передбачає роботу в нічний час, тому компенсацією роботи в таких умовах є

доплата за роботу в нічний час. При цьому така доплата провадиться за фактично відпрацьований нічний час. Згідно зі ст. 54 КЗпП нічним вважається час з 10-ї години вечора до 6-ї години ранку. Розмір доплати встановлюється генеральною, галузевими угодами та колективним договором, але не може бути нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (ст. 108 КЗпП). Генеральною угодою між КМУ, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців та підприємців і всеукраїнськими профспілками та профоб’єднаннями на 2008 — 2009 роки від 15.04.2008 р. (далі — Генеральна угода) доплату за роботу в нічний час уключено до переліку доплат і надбавок, що мають міжгалузевий характер, і встановлено в розмірі 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час*.

* Відносно виконання вимог Генеральної угоди в листі від 04.07.2008 р. № 435/13/84-04 Мінпраці нагадало: якщо представники сторін (через уповноважених осіб), які представляють інтереси підприємства, брали участь у підписанні Генеральної угоди (або згодом приєдналися до цієї Угоди), то її норми є обов’язковими під час укладання колективного договору.

Зазначимо, що

Генеральна угода вважається діючою до дати підписання нової.

Для розрахунку доплати за роботу в нічний час необхідно визначити:

1) кількість годин, відпрацьованих у нічний час. Облік робочого часу, у тому числі в нічний час, ведеться в табелі обліку використання робочого часу керівниками відповідних структурних підрозділів;

2) годинну ставку діленням місячної ставки (окладу) на місячну норму робочого часу для конкретної категорії працівників;

3) розмір доплати множенням годинної тарифної ставки працівника на кількість відпрацьованих нічних годин та на розмір доплати (у відсотках).

Наведемо умовний приклад розрахунку доплати за роботу в нічний час.

Приклад.

Сторож (місячний оклад — 907 грн.) у листопаді поточного року відпрацював у нічний час 56 год. Місячна норма робочого часу в листопаді 2010 року — 176 год. У колективному договорі підприємства передбачено доплату за роботу в нічний час у розмірі 35 % посадового окладу (годинної ставки).

Годинна тарифна ставка працівника в листопаді становить:

907 грн. : 176 год. = 5,15 грн./год.

Сума доплати працівнику за роботу в нічний час у листопаді 2010 року дорівнює:

5,15 грн./год. х 56 год. х 35 % = 100,94 грн.

Тепер щодо

доплати за роботу у вечірній час.

Доплату за роботу у вечірній час (з 18-ї до 22-ї години) при багатозмінному режимі, передбачену

Генеральною угодою в розмірі 20 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в такий час, для посади сторожа не може бути встановлено в колективному договорі. Пояснюється це тим, що робота сторожа не належить до багатозмінного режиму, при якому робота протягом доби виконується у дві та більше зміни, а працівники чергуються у змінах рівномірно в порядку, передбаченому правилами внутрішнього трудового розпорядку. Робота сторожа — це робота за відповідним графіком виходу на роботу. Тому права на доплату за роботу у вечірній час сторож не має (див. також консультацію фахівця Мінпраці «Робота сторожа не належить до багатозмінного режиму» // «Оплата праці», 2008, № 4, с. 11 — 12).