04.11.2010

Установлення премії керівнику комунального підприємства

Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ ПРЕМІЇ КЕРІВНИКУ КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівника призначено керівником комунального підприємства. Хто і в якому розмірі повинен установлювати йому премію?

(м. Дніпропетровськ)

 

Згідно зі

ст. 8 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, належить до державного регулювання.

Трудові відносини з керівником комунального підприємства випливають насамперед з контракту і регулюються трудовим законодавством України.

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 21 КЗпП контракт є особливою формою трудового договору, в якому за угодою сторін можуть установлюватися строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, а також умови розірвання договору, у тому числі дострокового.

Керівникам центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, які укладають контракти з керівниками підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, у тому числі казенних, об’єднань державних підприємств, утворених центральними органами виконавчої влади, відповідно до

постанови КМУ «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об'єднань державних підприємств» від 19.05.99 р. № 859 (далі — постанова № 859) надано право встановлювати умови, показники і розміри преміювання керівника підприємства. При цьому максимальний розмір премії не може перевищувати розміру посадового окладу керівника підприємства (об’єднання державних підприємств) (п.п. 3 п. 1 постанови № 859).

Також слід мати на увазі, що в разі погіршення якості роботи, невиконання умов контракту, порушення трудової дисципліни премія зменшується або скасовується у тому звітному періоді, коли виявлено порушення (за окремим рішенням).