18.11.2010

Оплата часу службового відрядження

Відповідь на запитання

Оплата часу службового відрядження

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати і вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Чи є порушенням законодавства, якщо за час службових відряджень технічним експертам та спеціалістам експертно-технічного центру нараховується зарплата за відрядними системами оплати праці, що передбачено в колективному договорі?

(м. Суми)

 

Згідно з

ч. 3 ст. 121 КЗпП за відрядженими працівниками зберігаються впродовж усього часу відрядження місце роботи (посада) і середній заробіток.

Відповідно до загальних положень

Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59, середній заробіток за час перебування у відрядженні зберігається за всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи.

Обчислення середньої заробітної плати провадиться з урахуванням норм

Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.

Слід зазначити, що норми

ст. 121 КЗпП передбачають гарантії і компенсації під час службових відряджень, які відповідно до ст. 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР є мінімальними державними гарантіями з оплати праці.

Отже, ці норми законів не передбачають систему, порядок та максимальні розміри оплати праці, а визначають її нижню межу — середній заробіток.

Тобто, на нашу думку, якщо працівник, який перебуває у відрядженні, виконує роботу, передбачену трудовим договором, то й оплата праці має провадитися за умовами трудового договору, але не бути нижчою від середнього заробітку.