18.11.2010

Державне забезпечення студентів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Відповідь на запитання

Державне забезпечення студентів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи можуть бути взяті на повне державне утримання студенти з числа дітей-сиріт при зарахуванні на подальше навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра після отримання в цьому ж вищому навчальному закладі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра?

(м. Дніпропетровськ)

 

Частиною третьою ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342) передбачено, що право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до вісімнадцяти років та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Згідно зі ст. 1 Закону № 2342 дитина-сирота — дитина, в якої померли чи загинули батьки; особи із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, — особи віком від 18 до 23 років, в яких у віці до 18 років померли або загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III дитиною є особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосованим до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Статтею 391

Закону № 2342 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, а також особам із їх числа надається право безоплатно навчатися в державних і комунальних навчальних закладах усіх рівнів.

Пунктом 13 постанови Кабінету Міністрів України «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226

також установлено, що студенти з категорії дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, а також студенти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків і перебували на повному державному утриманні в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, зараховуються на повне державне утримання в навчальних закладах, до яких вони вступили, і в період навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів забезпечуються безоплатно продуктами харчування, одягом, взуттям і м’яким інвентарем за нормами, установленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів.

Тож студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від їх віку, на час навчання для здобуття будь-якого освітньо-кваліфікаційного рівня за різними напрямами чи спеціальностями, мають право на повне державне забезпечення до закінчення вищого навчального закладу.