07.10.2010

Надбавка за вислугу років за час служби в армії на посадах санітарного інструктора, фельдшера, завідувача польової аптеки

Відповідь на запитання

Надбавка за вислугу років за час служби в армії на посадах санітарного інструктора, фельдшера, завідувача польової аптеки

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

У 1962 році працівник закінчив медучилище, яке здійснювало підготовку спеціалістів для армії. Упродовж 1963 — 1965 років він служив в армії на посадах санітарного інструктора, фельдшера, завідувача польової аптеки. Чи враховуються йому ці роки до стажу, що дає право на надбавку за вислугу років?

(м. Донецьк)

 

Згідно з

Порядком виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я, затвердженим постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418), медичним працівникам з 1 січня 2010 року установлено надбавку за вислугу років.

Розмір цієї надбавки встановлюється працівникам до посадового окладу залежно від стажу роботи: понад три роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Згідно з

Порядком № 1418 до стажу роботи для нарахування надбавки за вислугу років включається весь час роботи на посадах лікарів усіх спеціальностей та фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей у державних та комунальних закладах охорони здоров'я.

Крім того, згідно з

п. 4 Порядку № 1418 до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, зараховується час строкової військової служби, якщо працівник до призову на військову службу працював на посадах лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою в державних та комунальних закладах охорони здоров'я, і впродовж трьох місяців після звільнення з військової служби (без урахування часу проїзду на постійне місце проживання) був прийнятий на роботу на одну із зазначених посад до державного чи комунального закладу охорони здоров'я. При цьому час навчання в закладах вищої освіти не зараховується до стажу роботи, що дає право на таку надбавку.

З огляду на викладене, якщо особа після закінчення медичного училища

не працювала на перелічених вище посадах та була призвана на військову службу, період навчання в училищі та час строкової служби не зараховуються до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років.