09.09.2010

Оплата праці вчителя за період перебування у відрядженні

Відповідь на запитання

Оплата праці вчителя за період перебування у відрядженні

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Виходячи з якого розміру заробітної плати здійснюється оплата праці вчителя загальноосвітнього навчального закладу (медичного ліцею-інтернату) за період перебування його у відрядженні?

(м. Дніпропетровськ)

 

Умови оплати праці педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів, зокрема яким є медичний ліцей-інтернат, визначені

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до

п. 77 Інструкції № 102 у випадку, коли в окремі дні заняття не проводяться з не залежних від учителя причин (сільськогосподарські роботи, епідемії, несприятливі метеорологічні умови тощо), його оплата здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації за умови, що вчитель виконує іншу організаційно-педагогічну роботу.

Ураховуючи те, що відрядження педагогічних працівників у загальноосвітніх навчальних закладах є не дуже поширеним явищем, вважаємо, що при перерахуванні не залежних від учителя причин, за яким не проводяться заняття, під узагальнюючим словом «тощо» на думку Міністерства може вважатися й перебування вчителя або іншого педагогічного працівника у відрядженні.

Отже, виходячи з вищевикладеного, оплата праці вчителя, який був у відрядженні, здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.