09.09.2010

Визначення спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років

Відповідь на запитання

Визначення спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи зараховується до стажу для призначення пенсії за вислугу років колишня робота на посаді інструктора з навчання учнів роботі на сільськогосподарських машинах? На цей час працівник працює майстром виробничого навчання в міжшкільному навчально-виробничому комбінаті.

(Київська обл.)

 

Згідно з

наказом Міністерства освіти СРСР «Про перейменування посад керівних, інженерно-технічних працівників та інших спеціалістів, службовців і молодшого обслуговуючого персоналу в установах освіти» від 30.05.79 р. № 103 посада інструктора з навчання учнів роботі на тракторах, комбайнах та інших сільськогосподарських машинах з 1 грудня 1979 року була перейменована на посаду майстра виробничого навчання на сільськогосподарських машинах. Однак зміст роботи працівників унаслідок такого перейменування не змінився.

Зазначимо, що

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.93 р. № 909 (далі — Перелік). Згідно з постановою Уряду від 26.09.2002 р. № 1436 до цього Переліку включено посаду майстра виробничого навчання міжшкільного навчально-виробничого комбінату.

До внесення змін до цього

Переліку періоди роботи на посаді майстра виробничого навчання у цих навчальних закладах зараховувалися до спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років відповідно до листа Міністерства соціального захисту населення України від 16.02.94 р. № 01-3/95-02-1.

Зважаючи, що відповідно до

ст. 51 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-ХII пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком, перейменування посади інструктора та майстра не повинно позбавляти права на пенсію за вислугу років.

Тому час роботи на посаді інструктора з навчання учнів роботі на тракторах, комбайнах та інших сільськогосподарських машинах до 1 грудня 1979 року має зараховуватися до спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років.