09.09.2010

Надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових потреб та на оздоровлення бухгалтеру дитячого садка

Відповідь на запитання

Надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових потреб та на оздоровлення бухгалтеру дитячого садка

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи має право бухгалтер дитячого садка на отримання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових потреб і матеріальної допомоги на оздоровлення та в якому розмірі?

(м. Харків)

 

Питання надання матеріальної, грошової допомоги працівникам навчальних закладів регулюються низкою документів, серед яких

Закон України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон № 1060), наказ Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), Галузева угода між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України (далі — Галузева угода), колективні договори.

Так,

п.п. 5 п. 4 наказу № 557 керівникам навчальних закладів надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік.

При цьому

п. 5 ст. 57 Закону № 1060 гарантовано надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань лише таким категоріям працівників освіти, як педагогічні та науково-педагогічні. Установлено, що така матеріальна допомога може надаватися цим працівникам за рахунок власних коштів навчальних закладів.

Підпунктом 8.3.3

Галузевої угоди рекомендовано закладам освіти і науки забезпечити надання всім категоріям працівників, включаючи педагогічних і науково-педагогічних, матеріальної допомоги, у тому числі на оздоровлення, в сумі до одного посадового окладу на рік (матеріальна допомога на поховання цим розміром не обмежується), в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298.

Крім того,

п.п. 8.3.5 Галузевої угоди передбачено надання працівникам матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань за рахунок власних коштів відповідно до п. 5 ст. 57 Закону № 1060.

Установлено, що положення

Галузевої угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів та установ освіти, які перебувають у сфері дії сторін Галузевої угоди і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня (п. 1.4 Галузевої угоди).

У

п.п. 1.5 Галузевої угоди зазначено, що гарантії, передбачені цією Угодою, є мінімальними. Соціально-економічні пільги та компенсації, які передбачені колективними договорами, не можуть бути нижчі від рівнів, установлених законодавством, Генеральною та Галузевою угодою. Колективними договорами для працівників згідно з чинним законодавством можуть установлюватися додаткові порівняно з Галузевою угодою трудові та соціальні гарантії за рахунок власних коштів закладів освіти і науки.

Таким чином, матеріальна допомога на оздоровлення надається за рішенням керівника в розмірі до одного посадового окладу в межах фонду заробітної плати.

Стосовно матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових потреб, то вона

може бути надана бухгалтерові дошкільного навчального закладу, якщо це передбачено колективним договором, за рахунок власних коштів цього навчального закладу.

Щодо колективних договорів, то відповідно до

ст. 1 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII (далі — Закон № 3356) вони укладаються з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів трудящих, власників та уповноважених ними органів на підставі чинного законодавства та прийнятих сторонами зобов'язань.

Статтею 5 Закону № 3356 заборонено включати до трудових договорів умови, що погіршують становище працівників порівняно з чинним законодавством, колективними договорами та угодами. Разом з тим ст. 6 Закону № 3356 забороняється будь-яке втручання, яке може обмежити законні права працівників та їх представників або заборонити їх здійснення, з боку органів представницької і виконавчої влади та господарського управління, політичних партій, власників або уповноважених ними органів при укладенні та виконанні колективних договорів.