23.09.2010

Видача трудової книжки на вимогу працівника

Відповідь на запитання

Видача трудової книжки на вимогу працівника

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівник підприємства (основне місце роботи) звернувся з проханням видати йому тимчасово на руки під підпис трудову книжку.

Чи можна видати трудову книжку працівнику під час його роботи на підприємстві?

(м. Мелітополь)

 

Як відомо, трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Порядок ведення трудових книжок, їх зберігання, виготовлення, постачання та облік регулюються

постановою КМУ «Про трудові книжки працівників» від 27.04.93 р. № 301 (далі — постанова № 301) та Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою спільним наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58).

Трудові книжки ведуть за основним місцем роботи

(п. 1.1 Інструкції № 58).

Відповідно до

п. 3 постанови № 301 трудові книжки зберігаються на підприємствах, в установах і організаціях як документи суворої звітності, а при звільненні працівника трудова книжка видається йому під підпис у журналі. Таким журналом є Книга обліку руху трудових книжок і вкладників до них (типова форма № П-10), затверджена наказом Мінстату від 27.10.95 р. № 277.

Жодним нормативним документом

не передбачено можливості тимчасової видачі під підпис трудової книжки працівнику, який продовжує роботу. Тому видати її працівнику на руки можливо лише у випадку звільнення. Але в разі необхідності власник або уповноважений ним орган на підставі п. 2.7 Інструкції № 58 на прохання працівника видає завірені виписки з трудових книжок відомостей про роботу. На це звертало увагу Мінпраці в листах від 05.12.2005 р. № 06-4/165 та від 03.07.2008 р. № 2022.

Наприклад, прохання працівника видати йому трудову книжку під підпис може виникнути у зв'язку з призначенням або переоформленням йому пенсії. У цьому випадку також видавати трудову книжку немає необхідності. І ось чому.

Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1. Відповідно до п. 30 цього Порядку документи, необхідні для призначення пенсії, можуть бути подані як в оригіналах, так і копіях, засвідчених у нотаріальному порядку або адміністрацією підприємства, установи, організації, що подає документи заявника для призначення пенсії, чи органом, що призначає пенсію. Також зазначено, що в разі якщо підтвердженням страхового стажу є трудова книжка, подається копія з неї, засвідчена адміністрацією підприємства, установи, організації за місцем останньої роботи або органом, що призначає пенсію. З цього випливає, що для органів Пенсійного фонду буде цілком достатньо наданої працівником копії або витягу з трудової книжки, завіреної підписом відповідального працівника із зазначенням його посади та печаткою.

Таким чином, при виникненні у працюючого співробітника необхідності подання відомостей про трудову діяльність йому може бути видана тільки завірена копія трудової книжки або витягу з неї.