23.09.2010

Доплата за роботу з дезінфікуючими засобами

Відповідь на запитання

Доплата за роботу з дезінфікуючими засобами

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Наказом Мінпраці та МОЗ «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 р. № 308/519 передбачено установлення доплати в розмірі 10 % посадового окладу (тарифної ставки) за роботу з дезінфікуючими засобами. У зв’язку з цим виникають такі запитання:

— кому призначається доплата з числа середнього, молодшого медичного та технічного персоналу;

— чи має значення термін роботи з дезінфікуючими засобами впродовж робочої зміни;

— робота з якими дезінфікуючими засобами дає право на установлення доплати;

— як оформити та розрахувати доплату?

(м. Старобільськ, Луганська обл.)

 

Доплати за роботу з дезінфікуючими засобами в розмірі 10 % посадового окладу можуть установлюватися згідно з

п.п. 3.4.7 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров'я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці), працівникам (у тому числі молодшим медичним сестрам), які використовують у роботі дезінфікуючі засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів.

Слід зазначити, що

конкретний перелік посад працівників, яким установлюється вказана доплата, має затверджуватися у колективному договорі, а виконання таких робіт повинно бути передбачено в посадових обов'язках працівників. На цьому наголошували МОЗ у листі від 27.03.2007 р. № 10.01.07/581 та Мінпраці в листі від 09.09.2009 р. № 540/13/84-09.

Зауважимо, що ні

Умови оплати праці, ні інші роз'яснення Мінпраці та МОЗ для установлення доплати за роботу з дезінфікуючими засобами не висувають такі вимоги, як:

— здійснення атестації робочого місця;

— визначення тривалості роботи з дезінфікуючими засобами впродовж робочої зміни;

— перелік дезінфікуючих засобів, який дає право на установлення доплати.

Отже, для того, щоб визначити конкретні посади працівників, які матимуть право на 10-відсоткову надбавку за роботу з дезінфікуючими засобами, було б доцільно створити внутрішню комісію лікувального закладу, яка б засвідчила конкретні категорії працівників, що працюють з дезінфікуючими засобами. У випадку коли до функціональних обов’язків таких працівників входить обов’язкове використання в роботі дезінфікуючих засобів, то вони мають бути включені до зазначеного переліку посад та адміністрацією закладу охорони здоров’я їм установлюється вказана доплата.

При цьому слід зазначити, що встановлення доплати за використання в роботі дезінфікуючих засобів здійснюється незалежно від інших доплат, підвищень і надбавок.

Розмір доплати за використання в роботі дезінфікуючих засобів визначається відповідно до порядку встановлення доплат, передбаченого

п. 3.5 Умов оплати праці, тобто виходячи з посадового окладу з урахуванням підвищень. Наприклад, розмір такої доплати складає: 1320 грн. (сума посадового окладу з урахуванням підвищень за шкідливі та важкі умови праці) х 10 % = 132 грн.

Також зазначимо, що ці доплати проводяться в межах коштів, передбачених у кошторисі доходів і видатків на оплату праці для закладу.

Отже, якщо посадовими обов’язками працівників передбачено під час виконання своїх професійних обов’язків застосовувати дезінфікуючі засоби, то їм установлюється зазначена доплата

за наявності відповідних коштів.