11.08.2011

Якщо донараховано індексацію

Відповідь на запитання

Якщо донараховано індексацію

 

Юлія МІШАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У 2010 — 2011 роках на підприємстві регулярно проводилася індексація заробітної плати. У липні 2011 року новий бухгалтер виявив помилки в індексації та донарахував певні суми за минулі місяці. До якого місяця в цілях нарахування відпускних належить донарахування індексації: до місяця, за який її донараховано, або до місяця, в якому здійснено донарахування?

(м. Полтава)

 

Згідно з

п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), обчислення середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв'язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або для виплати компенсації за невикористану відпустку проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, які передують місяцю надання відпустки чи виплати компенсації.

При обчисленні середньої заробітної плати для оплати відпускних враховуються: основна заробітна плата, доплати та надбавки, індексація тощо

(п. 3 Порядку № 100, лист Мінпраці від 06.09.2007 р. № 554/13/155-07).

Відповідно до

п.п. 1.6.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв'язку з виявленням помилки, то такі нарахування відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування.

Таким чином, виправлення помилки з індексації заробітної плати провадиться в місяці її виявлення зі складанням бухгалтерської довідки. При цьому суми донарахувань індексації належать до місяця, в якому таке донарахування було здійснено.