08.12.2011

Про застосування деяких норм Типового положення про атестацію педагогічних працівників

Лист від 23.09.2011 р. № 1/9-727

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Про застосування деяких норм Типового положення про атестацію педагогічних працівників

Лист від 23.09.2011 р. № 1/9-727

 

До Міністерства надходять численні звернення вчителів, які викладають кілька предметів, щодо зниження їм кваліфікаційних категорій.

Наголошуємо, що прийняття рішень про зниження педагогічним працівникам кваліфікаційних категорій належить виключно до повноважень атестаційних комісій. Керівники навчальних закладів та місцевих органів управління освітою не вправі одноосібно приймати такі рішення. Підставою для зниження кваліфікаційної категорії може бути лише встановлене атестаційною комісією зниження працівником рівня професійної діяльності.

Вимога, встановлена пунктом 3.20 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки від 6 жовтня 2010 року № 930, зареєстрованого у Міністерстві юстиції 14 грудня 2010 року за № 1255/18550 (далі — Типове положення), про підвищення вчителями та викладачами кваліфікації з усіх предметів, які вони викладають, застосовується лише до педагогічних працівників, які атестуються за новим Типовим положенням.

Поширення кваліфікаційної категорії на все педагогічне навантаження до наступної атестації було встановлено пунктом 2.6 Типового положення, яке 30 грудня 2010 року втратило чинність. Ця норма безперечно визначає, що кваліфікаційні категорії, присвоєні до набрання чинності Типовим положенням вчителям та викладачам, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, зберігаються та поширюються на все навчальне навантаження до наступної атестації.

Враховуючи, що інститути післядипломної педагогічної освіти, у зв'язку з обмеженим ліцензійним обсягом, не змогли забезпечити підвищенням кваліфікації всіх працівників, які у 2011 році атестувалися за новим Типовим положенням, Міністерство з метою врегулювання зазначеного питання підготовило проект наказу «Про внесення змін до Типового положення». У проекті, зокрема, визначено, що на вчителів та викладачів, які не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, які вони викладають, кваліфікаційні категорії поширюються на все навчальне навантаження до наступної атестації. На даний час завершується погодження проекту наказу іншими міністерствами.

З метою захисту трудових прав педагогічних працівників і недопущення погіршення умов оплати їх праці доручаємо вжити заходів до безумовного виконання норми встановленої попереднім Типовим положенням (п. 2.6), яка не має зворотної дії в часі, та до набрання чинності наказом забезпечити поширення кваліфікаційних категорій на все навчальне навантаження на педагогічних працівників, які атестувалися у 2011 році та з не залежних від них причин не пройшли підвищення кваліфікації.

 

Заступник Міністра Б. Жебровський

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

 

Збереження кваліфікаційної категорії за вчителями, які викладають декілька предметів

 

Як відомо, 30 грудня 2010 року набрало чинності Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Положення № 930), яким установлено нові вимоги до визначення кваліфікації таких працівників, у тому числі й для вчителів та викладачів, які викладають декілька предметів.

Пунктом 3.20 Положення № 930 передбачено, що вчителі та викладачі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. При цьому встановлено, що присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на педагогічне навантаження з інших предметів, які вони викладають та з яких пройшли підвищення кваліфікації*.

* Особливості та проблемні питання атестації, тарифікації та оплати праці вчителів та викладачів, які мають педагогічне навантаження з декількох предметів, на 2011/2012 навчальний рік було розглянуто на сторінках нашого видання у коментарі фахівця до листа МОНмолодьспорту від 31.08.2011 р. № 1/11-8241 (див. «ОП», 2011, № 18, с. 4). — Прим. ред.

Відповідно до норм Положення № 930 рішення про результати атестації приймають атестаційні комісії відповідного рівня (пп. 3.9, 6.1, 6.2, 6.3 та ін.).

Нагадаємо, що згідно з раніше діючим Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників України, яке затверджено наказом Міністерства освіти України від 20.08.93 р. № 310 (далі — Положення № 310), педагогічні працівники, які викладали два й більше предметів, атестувалися з того предмета, з якого мали педагогічне навантаження за фахом освіти. Оплата праці відповідно до встановленої внаслідок атестації за посадою вчителя кваліфікаційної категорії поширювалася на все його педагогічне навантаження до наступної атестації (п. 2.6 Положення № 310).

Попри те, що новим Положенням № 930 установлено вимогу стосовно поширення присвоєної вчителеві кваліфікаційної категорії на все педагогічне навантаження, у тому числі з інших предметів, лише якщо з цих предметів вони пройшли підвищення кваліфікації, ця вимога не стосується тих учителів, які атестувалися за Положенням № 310.

Про це наголошувалося в листі Міністерства освіти і науки України «Про застосування типового положення про атестацію педагогічних працівників» від 06.01.2011 р. № 1/9-6. Зокрема, звернено увагу керівників місцевих органів управління освітою, керівників навчальних закладів, голів та членів атестаційних комісій, що кваліфікаційні категорії, присвоєні за результатами попередніх атестацій, зберігаються протягом терміну, на який вони були присвоєні.

Крім того, Міністерством освіти і науки України надано роз’яснення «Про застосування деяких норм Типового положення про атестацію педагогічних працівників» від 26.01.2011 р. № 1/9-44 стосовно атестації вчителів, які викладають декілька предметів. У листі зазначено, що вони мали атестуватися лише з того предмета, який викладають за спеціальністю. Ураховуючи, що Положення № 930 набрало чинності вже після розподілу педагогічного навантаження, а також керуючись принципом неприпустимості зворотної дії в часі законів та інших нормативно-правових актів, при оплаті праці вчителів, які викладають два і більше предметів, до кінця 2010/2011 навчального року застосовувалися правила, встановлені п. 2.6 Положення № 310.

У листі, що коментується, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України з цього приводу наголошує, що вимога, встановлена пунктом 3.20 Положення № 930, про підвищення вчителями кваліфікації з усіх предметів, які вони викладають, застосовується лише до педагогічних працівників, які атестуються за новим Положенням № 930.

Тож оплата праці вчителів та викладачів, які мають навчальне навантаження з декількох предметів, у тому числі на умовах сумісництва в інших навчальних закладах, та які атестувалися за нормами попереднього Положення № 310, здійснюється виходячи зі ставки заробітної плати, встановленої залежно від присвоєної за наслідками атестації кваліфікаційної категорії, що поширюється на весь обсяг навчального навантаження, включаючи інші предмети, незалежно від проходження з цих предметів підвищення кваліфікації.

Стосовно тих учителів та викладачів, які атестувалися у 2010/2011 навчальному році за новим Положенням № 930, але з не залежних від них причин не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, які викладають, то Міністерство у листі, що коментується, спрямованому Міністерству освіти і науки Автономної Республіки Крим, управлінням освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, доручає вжити заходів до безумовного виконання норми, встановленої п. 2.6 Положення № 310, яка не має зворотної дії в часі, та забезпечити поширення кваліфікаційних категорій на все навчальне навантаження таких педагогічних працівників.

У листі, який коментується, зазначається, що інститути післядипломної педагогічної освіти у зв’язку з обмеженим ліцензійним обсягом не змогли забезпечити підвищенням кваліфікації всіх працівників, які у 2011 році атестувалися за новим Положенням № 930. З метою врегулювання зазначеного питання Міністерство підготувало проект наказу «Про внесення змін до Типового положення», у якому, зокрема, визначено, що на вчителів та викладачів, які не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, що вони викладають, кваліфікаційні категорії поширюються на все навчальне навантаження до наступної атестації. На цей час завершується погодження проекту наказу іншими міністерствами.

Про необхідність безумовного забезпечення органами освіти і науки виконання норм Типового положення та роз’яснень Міністерства з питань їх застосування зазначається також у листі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 31.10.2011 р. № 2/1-14-2548.

Тому оплата праці вчителів, які мають навчальне навантаження з інших предметів, здійснюється виходячи зі ставки заробітної плати, встановленої залежно від присвоєної атестаційною комісією кваліфікаційної категорії за цією посадою і в тому випадку, коли вони атестувалися у 2010/2011 навчальному році за правилами нового Положення № 930.

 

Антоніна КЛИМЕНКО,
 начальник Управління соціально-економічного захисту
 ЦК Профспілки працівників освіти і науки України