08.12.2011

Доплата вчителям інформатики за обслуговування обчислювальної техніки

Відповідь на запитання

Доплата вчителям інформатики за обслуговування обчислювальної техніки

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Відповідно до п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, у школах, де створені кабінети інформатики, учителям установлюється доплата в розмірі 5 — 10 % їх посадового окладу за обслуговування обчислювальної техніки. Які види робіт має виконувати завідувач кабінету при встановленні такої доплати?

(Бережанський р-н, Тернопільська обл.)

 

Абзацом першим п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), передбачено, що вчителям, іншим працівникам загальноосвітніх навчальних закладів, училищ фізичної культури, а також викладачам загальноосвітніх дисциплін професійно-технічних навчальних закладів за завідування навчальними кабінетами провадиться додаткова оплата в розмірі 10 — 13 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Крім того, абзацом другим цього пункту Iнструкції № 102 визначено, що у школах, школах-інтернатах, училищах фізичної культури, вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, в яких створені кабінети обчислювальної техніки, вчителям, викладачам та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування цієї техніки, провадиться доплата в розмірі 5 — 10 % їх посадового окладу (ставки заробітної плати).

У спільному листі Міністерства освіти і науки України від 05.02.2009 р. № 1/9-82 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 06.02.2009 р. № 02-8/56 (далі — спільний лист) на запити щодо застосування п. 41 Iнструкції № 102 при встановленні доплат вчителям, викладачам, іншим працівникам, на яких покладено обслуговування обчислювальної техніки та завідування навчальними кабінетами, у яких здійснюється викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки», роз’яснюється, що додаткова оплата працівникам, на яких покладено обслуговування електронно-обчислювальної техніки, запроваджена у розмірі 5 — 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати) відповідно до постанови КМУ «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643. На виконання цієї постанови прийнято наказ Міністерства освіти і науки України «Про внесення змін до Iнструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» від 11.06.2007 р. № 471. Відповідно до абзацу другого п. 41 Iнструкції № 102 у школах, школах-інтернатах, училищах фізичної культури, професійно-технічних навчальних закладах та вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації, у яких створені кабінети обчислювальної техніки, вчителям, викладачам та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування цієї техніки, провадиться додаткова оплата у розмірі 5 — 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

При цьому слід зазначити, що до внесення вказаних змін доплата за обслуговування обчислювальної техніки провадилась працівникам, на яких було покладено обслуговування цієї техніки, в розмірі 0,1 мінімальної заробітної плати за кожний працюючий комп’ютер.

У спільному листі також роз’яснюється, що згідно з Положенням про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 20.07.2004 р. № 601 (далі — Положення № 601), у закладах освіти серед інших кабінетів створюються також кабінети інформатики (п. 3.3 цього Положення). На вхідних дверях такого кабінету повинен бути відповідний напис на табличці з назвою «Кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання» (п. 6.1 Положення № 601).

Положенням про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 20.05.2004 р. № 407 (далі — Положення № 407), передбачено, що організація навчально-виховного процесу та оснащення навчального середовища для викладання шкільного курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» здійснюється в кабінетах інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання.

Відповідно до п. 6.6 Положення № 407 завідувач кабінету призначається наказом директора навчального закладу з числа вчителів, які мають відповідну освіту і проводять заняття у кабінетах інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання (КIIКТ).

Обов’язки завідувача кабінету визначені в Положенні № 407 та Правилах безпеки під час навчання в кабінетах інформатики навчальних закладів системи загальної середньої освіти, затверджених наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 16.03.2004 р. № 81 (далі — Правила № 81).

Зокрема, в п. 6.6 Положення № 407 передбачено, що до обов’язків завідувача кабінету входять:

— складання перспективного і річного плану роботи кабінету;

— забезпечення умов для проведення уроків і позаурочної роботи;

— систематичне поновлення та вдосконалення матеріальної бази кабінету, її поповнення традиційними та сучасними засобами навчання;

— складання і ведення тематичних картотек засобів навчання та навчального обладнання;

— проведення консультацій для вчителів щодо викладання предмета з використанням сучасних засобів навчання та пропаганди передового педагогічного досвіду вчителів;

— забезпечення дотримання в кабінеті правил поведінки, чистоти, порядку, правил безпечної експлуатації електротехнічного та іншого обладнання, дотримання правил протипожежної безпеки;

— систематичне ведення інвентарної книги із занесенням до неї відповідних змін про нові надходження, витрати й списання матеріальних цінностей;

— керування роботою лаборанта і контроль за нею, надання йому практичної допомоги, сприяння підвищенню його кваліфікації.

Відповідно до п. 1.7 Правил № 81 монтаж, уведення в експлуатацію, технічне обслуговування та гарантійний ремонт комплектів навчальної комп’ютерної техніки кабінету інформатики проводять підприємства, що здійснюють її поставку, ремонт у післягарантійний термін виконують підприємства, які проводять сервісне обслуговування комп’ютерної техніки (сервіс-центри) і мають право на проведення таких робіт, відповідно до угод, що укладають навчальні заклади.

Пунктом 1.9 Правил № 81 передбачено, що окремі операції технічного обслуговування, за домовленістю сторін, допускається проводити завідувачем кабінету або вчителем (викладачем) за дорученням керівника навчального закладу.

Попри те, що в низці нормативно-правових актів має місце невідповідність назв навчальних кабінетів для викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки», Міністерство освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України у спільному листі роз’яснюють, що за обслуговування електронно-обчислювальної техніки та завідування кабінетами інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій, в яких оснащено навчальне середовище для викладання цього шкільного курсу та організовано навчально-виховний процес, повинна здійснюватися додаткова оплата відповідно до п. 41 Інструкції № 102.

Тому вчителям чи іншим працівникам, на яких наказом директора навчального закладу покладено обов’язки завідувача кабінету інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання, провадиться доплата за завідування кабінетом в розмірі 10 — 13 % посадового окладу (ставки заробітної плати), а також доплата за обслуговування електронно-обчислювальної техніки в розмірі 5 — 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплати, як за завідування кабінетом, так і за обслуговування електронно-обчислювальної техніки, встановлюється керівником закладу освіти за погодженням з профспілковим комітетом.

Зазначені доплати відображаються у тарифікаційному списку, форма якого затверджена в додатку 1 до Iнструкції № 102, і включаються до заробітної плати, яка виплачується щомісячно у затверджених відповідно до законодавства розмірах.

Нормативно-правовими актами не передбачено виконання працівником будь-яких інших видів робіт для встановлення доплати за обслуговування обчислювальної техніки.