22.12.2011

Визначення посадового окладу головного бухгалтера ліцею-інтернату

Відповідь на запитання

визначення посадового окладу головного бухгалтера ліцею-інтернату

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Як правильно визначити розмір посадового окладу головного бухгалтера ліцею-інтернату?

(м. Чернігів)

 

На сьогодні оплата праці працівників усієї бюджетної сфери, зокрема галузі освіти, здійснюється на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів відповідно до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298).

На виконання постанови № 1298 виданий наказ Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Згідно з п. 3 наказу № 557 посадовий оклад головного бухгалтера закладів та установ освіти (у тому числі й загальноосвітніх навчальних закладів, до яких віднесено ліцеї та ліцеї-інтернати) встановлюється на 10 — 30 % нижче, ніж посадовий оклад відповідного керівника, визначений за схемами тарифних розрядів, які затверджені вищевказаними постановою № 1298 та наказом № 557.

Звертаємо особливу увагу на те, що відповідно до чинних нормативно-правових актів директор має право на підвищення посадового окладу, то при обчисленні посадового окладу головного бухгалтера береться до уваги не підвищений посадовий оклад, а оклад, визначений за схемою тарифних розрядів. І лише після цього, враховуючи те, що згідно з розд. 1 додатка А до Класифікатора професій 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327, посада головного бухгалтера віднесена до керівних посад (код КП 1231), його посадовий оклад підвищується на 10 % як керівному працівнику ліцею (п.п. «б» п. 28 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102). Посадовий оклад головного бухгалтера за роботу у ліцеї-інтернаті не підвищується, оскільки таке підвищення стосується не всіх керівних працівників навчального закладу, а лише тих, діяльність яких безпосередньо пов’язана із навчально-виховним процесом.