22.12.2011

Визначення посадових окладів лікарю-терапевту та лікарю-педіатру, які підвищують кваліфікацію

Відповідь на запитання

Визначення посадових окладів лікарю-терапевту та лікарю-педіатру, які підвищують кваліфікацію

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Лікар-терапевт має вищу кваліфікаційну категорію за спеціальністю «Терапія», а лікар-педіатр — першу категорію за спеціальністю «Педіатрія». Як встановити посадові оклади таким фахівцям (лікарю-терапевту та лікарю-педіатру), якщо вони працюють та навчаються на піврічних курсах підвищення кваліфікації за спеціальністю «Загальна практика — сімейна медицина»?

(Дніпропетровська обл.)

 

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я, зокрема лікарів загальної практики — сімейної медицини, визначені у спільному наказі Мінпраці та МОЗ «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Лікарям загальної практики — сімейної медицини посадові оклади встановлюються за першим пунктом посад, визначених п.п. 2.2.5 Умов № 308/519, тобто за 11 — 14-им тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки залежно від кваліфікаційної категорії.

Крім того, лікарям, яких призначено на посади лікарів загальної практики — сімейних лікарів, протягом 3 років зберігається кваліфікаційна категорія за спеціальностями «Терапія», «Підліткова терапія», «Педіатрія», «Медицина невідкладних станів» та «Суднова медицина» (примітка 2 до п.п. 2.2.5 Умов № 308/519).

Атестуватися за спеціальністю «Загальна практика — сімейна медицина» лікарі можуть протягом 3 років роботи на цій посаді та після проходження курсів підвищення кваліфікації за цією спеціальністю. При цьому враховується стаж роботи та наявна кваліфікаційна категорія за такими лікарськими спеціальностями: «Терапія», «Підліткова терапія», «Педіатрія», «Медицина невідкладних станів» та «Суднова медицина» (абзац одинадцятий п.п. 3.11 наказу МОЗ «Про подальше удосконалення атестації лікарів» від 19.12.97 р. № 359).

Таким чином, лікаря-терапевта та лікаря-педіатра можна переводити на посаду лікаря загальної практики — сімейного лікаря з оплатою їх кваліфікаційних категорій за спеціальностями «Терапія» та «Педіатрія». За цей час такі лікарі проходять навчання за спеціальністю «Загальна практика — сімейна медицина» з подальшою атестацією за цією спеціальністю. При цьому кваліфікаційна категорія присвоюється з урахуванням стажу роботи на посадах лікаря-терапевта та лікаря-педіатра, а також на посаді лікаря загальної практики — сімейного лікаря до атестації за цією спеціальністю. Враховуючи, що у нашому випадку лікар-терапевт має вищу кваліфікаційну категорію за спеціальністю «Терапія», а лікар-педіатр — першу категорію за спеціальністю «Педіатрія», тому їх посадові оклади встановлюються відповідно за 14-им (терапевту) та 13-им (педіатру) тарифними розрядами, а після атестаціїза тарифними розрядами, що відповідатимуть присвоєним кваліфікаційним категоріям за спеціальністю «Загальна практика — сімейна медицина».