24.02.2011

Виплата добових при поверненні з відрядження і вибутті в наступне відрядження в один день

Відповідь на запитання

Виплата добових при поверненні з відрядження і вибутті в наступне відрядження в один день

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівник повернувся з відрядження у вівторок вранці та згідно з наказом керівника підприємства ввечері цього ж дня вибув у наступне відрядження.

Як у такому випадку оплатити добові: як за два чи один день?

(м. Харків)

 

Правове регулювання питань, пов’язаних зі службовими відрядженнями, здійснюється відповідно до

Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну України від 13.03.98 р. № 59.

Цією

Інструкцією визначено, що за кожний день (включаючи дні від'їзду та приїзду) перебування працівника у відрядженні, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), йому виплачуються добові в межах граничних норм, установлених постановою КМУ від 23.04.99 р. № 663.

Згідно з

п.п. 5.4.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР добові витрати — це витрати на харчування та фінансування власних потреб фізичної особи, понесених у зв’язку з її відрядженням.

Отже, виплата добових витрат здійснюється з метою відшкодування особистих витрат працівника за час перебування у відрядженні.

Оскільки день прибуття з попереднього відрядження і день вибуття у наступне відрядження є одним днем, то й відшкодування витрат на харчування та фінансування власних потреб працівника (добових витрат) здійснюється за один день.

Також звертаємо увагу, що добові не виплачуються у разі відсутності в посвідченні відмітки про відрядження.