24.02.2011

Доплата за використання в роботі дезінфікуючих засобів

Відповідь на запитання

Доплата за використання в роботі дезінфікуючих засобів

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Чи може доплата за використання в роботі дезінфікуючих засобів установлюватися помічникам вихователів у дошкільних навчальних закладах, адже вони у своїй роботі також використовують розчини хлору під час прибирання туалетів?

(м. Дніпропетровськ)

 

Відповідно до

постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 , а також згідно з наказом Міністерства освіти і науки «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 передбачено встановлення доплати в розмірі 10 відсотків працівникам, які у своїй роботі використовують дезінфікуючі засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів.

Зазначеними нормативно-правовими актами

не передбачено, що така доплата має встановлюватися тільки прибиральницям. Тобто доплата може встановлюватися всім працівникам, які працюють у таких умовах, зокрема й помічникам вихователів, няням ясельних груп, пралям дошкільних навчальних закладів тощо.

Крім того, звертаємо увагу на те, що відповідно до положень Галузевої угоди, яка укладена між Міністерством освіти і науки та Центральним Комітетом Профспілки працівників освіти і науки України, керівникам закладів освіти і науки, а також комітетам Профспілки рекомендовано забезпечити проведення атестації робочих місць з несприятливими умовами праці відповідно до чинного законодавства та розробити за її результатами заходи щодо покращання умов трудової діяльності, включивши їх як додатки до колективних договорів. Зокрема, це стосується й здійснення доплат працівникам закладів освіти і науки за роботу в шкідливих і важких умовах праці.