27.01.2011

Доплата за класне керівництво вчителю дитячого санаторію

Відповідь на запитання

Доплата за класне керівництво вчителю дитячого санаторію

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи мають право на доплату за класне керівництво вчителі 1 — 4 класів дитячого протитуберкульозного обласного санаторію, якщо в одному класі проводяться одночасно уроки дітям 1-го та 3-го класів, а в другому класі — одночасно дітям 2-го та 4-го класів?

(м. Лубни, Полтавська обл.)

 

У дитячих санаторіях поряд з лікувальним процесом проводиться навчально-виховна /педагогічна/ робота. Вона здійснюється відповідно до вимог

Інструкції про організацію педагогічної роботи в санаторіях туберкульозного та нетуберкульозного профілів для дітей та підлітків шкільного віку, затвердженої наказом МОЗ від 24.07.92 р. № 118 (далі — Інструкція № 118).

Пунктом 2 Інструкції № 118

установлено, що діти шкільного віку навчаються в школі санаторію. Навчання здійснюється згідно з Положенням про школу санаторію.

Відповідно до

п. 13 Положення про загальноосвітню школу дитячого та підліткового санаторію туберкульозного та нетуберкульозного профілів, яке також затверджене наказом МОЗ від 24.07.92 р. № 118, діти комплектуються по класах згідно з довідками про навчання в школі, де вони навчалися до лікування. Наповнюваність класів не повинна перевищувати 15 учнів, а в санаторіях туберкульозного профілю — 12 учнів. У початкових класах за відсутності контингенту дітей одного класу можуть створюватись класи-комплекти, наповнюваність яких не повинна перевищувати 10 учнів.

Пунктом 15

цього Положення передбачено, що на кожний клас або клас-комплект призначається класний керівник. Доплата за виконання цих обов'язків здійснюється згідно з нормативними документами Міністерства освіти України з цього питання.

Пунктом 36 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОЗ від 15.04.93 р. № 102,

установлено, що вчителям та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) загальноосвітніх навчальних закладів, провадиться додаткова оплата за класне керівництво, зокрема в 1 — 4 класах у розмірі 20 відсотків ставки заробітної плати.

У класах, класах-комплектах з числом учнів менше 12 осіб оплата за класне керівництво здійснюється в розмірі 50 відсотків відповідних розмірів доплат.

Тому вчителям початкових класів загальноосвітніх шкіл, організованих у дитячих санаторіях, має провадитись доплата за класне керівництво в зазначених вище розмірах залежно від кількості учнів у класі.