14.07.2011

Новини та події

Новини

УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ НАДАННЯ ДОПОМОГИ СІМ'ЯМ З ДІТЬМИ

Кабінет Міністрів України постановою від 22.06.2011 р. № 661 уніс зміни до Порядку призначення та виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

Згідно зі змінами

на дітей, які народилися після 08.04.2011 р., допомога при народженні надаватиметься в установлених Законом України від 17.03.2011 р. № 3164-VI розмірах (на першу дитину — 30 розмірів прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, на другу дитину — 60, на третю та кожну наступну дитину — 120) (докладніше див. «ОП», 2011, № 7, с. 3).

Крім цього, постановою передбачено, що:

довідку для отримання допомоги по вагітності та пологах жінкам — суб'єктам підприємницької діяльності видають органи Пенсійного фонду (до набуття чинності Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI таку довідку надавав Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності);

— до складу сім'ї особи, яка звернулася за призначенням

допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, тепер уключаються діти до 23 років, які навчаються за денною формою не лише в професійно-технічних та вищих навчальних закладах, а й у загальноосвітніх навчальних закладах, і не включаються особи, які перебувають на повному державному забезпеченні;

не припинятиметься виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, які в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працюють у виборчій комісії, у тому числі в день голосування, дні встановлення підсумків голосування та результатів виборів.

Постанова набрала чинності 01.07.2011 р.

 

ВІДПУСТКА ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ НЕ ВКЛЮЧАЄТЬСЯ ДО «ЛІКАРНЯНОГО» СТРАХОВОГО СТАЖУ, АЛЕ ЗАРАХОВУЄТЬСЯ ДО ПЕНСІЙНОГО

Департамент соціального страхування і партнерства Мінсоцполітики у своєму листі від 16.05.2011 р. № 166/18/99-11 роз'яснив питання зарахування періоду перебування особи у відпустці для догляду за дитиною до пенсійного стажу і страхового стажу для оплати листка непрацездатності.

Незважаючи на те що страхові внески за осіб, які одержують допомогу по догляду за дитиною, сплачуються органами праці та соціального захисту і не сплачуються безпосередньо такими особами, період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

зараховується до страхового стажу для призначення пенсії.

Водночас страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, у період відпустки для догляду за дитиною ніким не сплачуються. Отже, зазначений період

з 01.01.2011 р. не зараховується до страхового стажу для оплати листка непрацездатності.

Нагадаємо, що стосовно страхового стажу для оплати листка непрацездатності аналогічне за висновками роз'яснення було надано і в листі Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 04.05.2011 р. № 04-29-1068.

 

ОПЛАТА ЛІКАРНЯНОГО АСПІРАНТУ

У своєму листі від 21.04.2011 р. № 01-14-974 Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності нагадав, що робота за трудовим договором осіб, які суміщають її з денною формою навчання,

не є сумісництвом. Про це також зазначено в п. 14 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.99 р. № 13.

Крім того, Положення про підготовку науково-педагогічних та наукових кадрів, затверджене постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309, містить перелік документів, які особи, що вступають до аспірантури, подають на ім'я керівника вищого навчального закладу, наукової установи. Такий перелік документів не містить вказівки щодо надання трудової книжки.

Виходячи з цього аспіранта навчального закладу (наукової установи), який одержує в навчальному закладі лише стипендію (не має іншої роботи за трудовим договором),

може бути прийнято на роботу на основне місце, а не за сумісництвом. Отже, і його трудова книжка має зберігатися за місцем роботи — на підприємстві, в установі (організації), куди його прийнято на роботу.

Таким чином,

підприємство (установа, організація), з яким аспірант перебуває у трудових відносинах, зобов'язане оплатити листок непрацездатності на загальних підставах.

 

ВИДАЧА ЛИСТКА НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ ДЛЯ ПРАЦЮЮЧИХ ПОЗМІННО

У своєму листі від 05.05.2011 р. № 149/18/99-11 Департамент соціального страхування і партнерства Мінсоцполітики роз'яснив питання оплати листка непрацездатності працівнику, який працює за змінним графіком.

Оскільки підсумований облік робочого часу кожного працівника здійснюється за табелем виходів на роботу і затвердженим графіком роботи (змінності) за обліковий період, то

виходу на роботу в середині зміни законодавством не передбачено.

Тому у випадках,

коли робоча зміна за графіком почалася в період тимчасової непрацездатності працівника і переходить на наступну добу, листок непрацездатності має видаватися на строк до закінчення робочої зміни.