14.07.2011

Оплата періоду перебування працівника у відрядженні

Відповідь на запитання

Оплата періоду перебування працівника у відрядженні

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати і вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України

 

З 13.05.2011 р. період перебування працівника у відрядженні оплачується відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, тобто дні відрядження оплачуються, як і всі інші робочі дні місяця.

Згідно з наказом керівника працівник перебував у службовому відрядженні з 10 по 13 травня 2011 року. Оскільки заробітна плата працівника з розрахунку на один день за травень 2011 року (136,84 грн.) більша, ніж його середній заробіток (115,25 грн.), то період відрядження оплачувався виходячи із зарплати працівника з розрахунку на один день за травень 2011 року.

У червні 2011 року працівника знову направили у відрядження. Як тепер ураховувати період перебування у відрядженні в попередніх місяцях для розрахунку оплати відрядження в поточному місяці?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що з метою впорядкування порядку оплати періоду перебування працівника у службовому відрядженні прийнято

Закон України «Про внесення змін до статті 121 Кодексу законів про працю України» від 19.04.2011 р. № 3231-VI (далі — Закон № 3231), що набрав чинності 13.05.2011 р.

Законом № 3231

унесено зміни до ст. 121 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), а саме:

— із

ч. 3 ст. 121 КЗпП вилучено слова «середній заробіток»;

ст. 121 КЗпП доповнено новою ч. 4 такого змісту: «Працівникам, яких направлено у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку».

Інакше кажучи, на сьогодні

КЗпП не містить обов'язкової умови про те, що за відрядженим працівником зберігається середня заробітна плата. З 13.05.2011 р. період перебування працівника у відрядженні оплачується відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, тобто дні відрядження оплачуються, як і всі інші робочі дні місяця. Якщо ж розмір заробітної плати за дні відрядження виявиться менше середнього заробітку працівника, розрахованого виходячи з виплат за два календарні місяці, що передують місяцю, в якому почалося відрядження, згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, то в цьому випадку період перебування у відрядженні оплачується виходячи із середнього заробітку.

Вимога

абзацу другого п. 4 цього Порядку про те, що виплати за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток (час перебування у щорічній відпустці, відрядженні, виконання державних та громадських обов'язків тощо), і допомога по тимчасовій непрацездатності не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці, на сьогодні поки що не приведено у відповідність до законодавства, що змінилося.

Отже, якщо дні відрядження оплачено за середнім заробітком, то ні ці суми, ні період відрядження не враховуватимуться при розрахунку середньої заробітної плати виходячи з двох місяців.

Якщо ж дні відрядження оплачуються виходячи із зарплати працівника згідно з трудовим договором, виплати за такий період ураховуються при розрахунку середньої заробітної плати за останні два місяці.