14.07.2011

Виплата надбавки за вислугу років суміснику

Відповідь на запитання

Виплата надбавки за вислугу років суміснику

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Особа

працює в автотранспортному коледжі на посаді інженера з охорони праці. Крім того, такий працівник виконує роботу за сумісництвом на 0,5 ставки майстра виробничого навчання.

Чи може цій особі в такому випадку виплачуватись надбавка за вислугу років?

(м. Харків)

 

Виплата надбавки за вислугу років педагогічним працівникам провадиться відповідно до

Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Пунктом 1

Порядку № 78 установлено, що надбавка виплачується щомісяця у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи у таких розмірах: понад 3 роки — 10 відсотків, понад 10 років — 20 відсотків і понад 20 років — 30 відсотків.

Нормою

п. 8 Порядку № 78 передбачено, що у випадках виконання педагогічними працівниками роботи в обсязі менше або більше норми на ставку заробітної плати розмір надбавки за вислугу років зменшується або збільшується пропорційно навантаженню чи обсягу роботи.

Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників

затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. Згідно з цим Переліком посада майстра виробничого навчання належить до посад педагогічних працівників закладів освіти.

Тому у випадках,

коли інженер з охорони праці виконує ще й педагогічну роботу на посаді майстра виробничого навчання на 0,5 ставки за сумісництвом, тобто за межами основного робочого часу, то за наявності відповідного педагогічного стажу, а саме не менше 3 років, надбавка за вислугу років виплачується пропорційно виконаному обсягу цієї роботи. Сума надбавки обчислюється у розмірі 10, 20 чи 30 відсотків від суми заробітної плати, нарахованої за посадою майстра виробничого навчання з обсягом роботи 0,5 ставки.

У тому разі, коли інженеру з охорони праці встановлено доплату в розмірі 50 відсотків за суміщення посади майстра виробничого навчання, тобто за виконання обов’язків майстра в межах основного робочого часу за посадою інженера з охорони праці, виплата надбавки за вислугу років цьому працівникові здійснюватися не може. Адже відповідно до чинної на цей час

Інструкції із застосування постанови Ради Міністрів СРСР від 04.12.81 р. № 1145 «Про порядок та умови суміщення професій (посад)» від 14.05.82 р. № 53-ВЛ суміщення професій (посад) — це виконання працівником поряд з основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією чи посадою на тому самому підприємстві, в установі, організації протягом установленої законодавством тривалості робочого дня, за яку встановлюється доплата у відсотках до посадового окладу. А надбавка за вислугу років обчислюється у відсотках до посадового окладу педагогічного працівника, на формування якого доплата за суміщення професій (посад) не впливає.