28.07.2011

Якщо водія автомобіля направлено у відрядження у вихідний день

Відповідь на запитання

Якщо водія автомобіля направлено у відрядження у вихідний день

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Для того щоб у місці відрядження розпочати роботу в понеділок, працівник бюджетної установи (водій автомобіля) вибуває у відрядження у свій вихідний день (неділю), про що зазначено в посвідченні про відрядження та наказі керівника.

Що повинна виплатити установа працівнику за роботу у вихідний день — заробітну плату чи добові?

(м. Харків)

 

Правове регулювання питань, пов’язаних зі службовими відрядженнями, для бюджетних установ, організацій здійснюється відповідно до

Інструкції про службові відрядження в межах та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Цією

Інструкцією визначено, що днем вибуття у відрядження вважається день відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника. При відправленні транспортного засобу до 24-ї години включно днем вибуття у відрядження вважається поточна доба, а з 0-ї години і пізніше — наступна доба.

За кожний день (включаючи дні вибуття та прибуття) перебування працівника у відрядженні в межах України, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), йому виплачуються добові в межах сум, затверджених

постановою Кабінету Міністрів України «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98. При цьому кількість днів відрядження для виплати добових визначається з урахуванням дня вибуття у відрядження й дня прибуття до місця постійної роботи, що зараховуються як два дні.

Згідно з

п.п. 140.1.7 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI добові витрати — це витрати на харчування та фінансування власних потреб фізичної особи, понесені у зв’язку з її відрядженням. Отже, виплата добових витрат здійснюється з метою відшкодування особистих витрат працівника за час перебування у відрядженні.

Якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства.

Згідно зі

ст. 71 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) залучення працівників до роботи у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Робота у вихідний день компенсується за згодою сторін згідно зі

ст. 72 КЗпП, з оплатою у подвійному розмірі або на бажання працівника наданням іншого дня відпочинку. Оплата за роботу у вихідний день розраховується за правилами, передбаченими ст. 107 КЗпП.

Слід також зазначити, що визначені

КЗпП норми оплати праці за роботу у вихідні дні є мінімальними державними гарантіями. Водночас підприємство відповідно до ст. 97 КЗпП і ст. 15 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР може самостійно в колективному договорі встановити більш високі рівні оплати праці за роботу у вихідні дні.

Отже, враховуючи вищевикладене, працівнику — водію автомобіля підприємство повинно виплатити добові за кожен день відрядження, включаючи дні вибуття і прибуття, у тому числі й за вихідні дні. Крім того, такому працівникові необхідно здійснити оплату праці в подвійному розмірі за роботу у вихідний день або надати інший день відпочинку.