28.07.2011

Бюджетна установа має право відшкодувати понесені працівником витрати на найм житла у приватному секторі

Відповідь на запитання

Бюджетна установа має право відшкодувати понесені працівником витрати на найм житла у приватному секторі

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Іноді працівники, яких направлено у відрядження, наймають житло у приватному секторі (це набагато дешевше, ніж вартість проживання в готелі). При цьому підтвердні документи на найм житлового приміщення оформлені належним чином. Чи може бюджетна установа відшкодувати суму таких витрат працівнику?

(м. Харків)

 

Одразу зазначимо, що

норми Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (у редакції наказу Мінфіну від 17.03.2011 р. № 362), передбачають відшкодування державним службовцям, а також іншим особам, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, витрат на найм житлового приміщення з розрахунку вартості одного місця у готелі (мотелі), іншому житловому приміщенні за кожну добу такого проживання. Про це також ішлося й у листі Мінфіну від 05.05.2011 р. № 31-07230-16-21/11582.

Нагадаємо, що відшкодування таких витрат здійснюється

за наявності підтвердних документів (в оригіналі) в межах граничних сум витрат на найм житлового приміщення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98. Згідно з цією постановою гранична сума витрат на найм житлового приміщення за добу на території України складає не більш 250 грн.