28.07.2011

Установлення доплати чи надбавки за кураторство

Відповідь на запитання

Установлення доплати чи надбавки за кураторство

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

На кураторів гімназій покладається значне навантаження з навчально-виховної роботи, зокрема підготовка та презентація творчих звітів-проектів, наукове керівництво дослідницько-пошуковою діяльністю, індивідуальна робота з обдарованими дітьми, туристично-краєзнавча робота. Чи можна кураторам гімназій встановити доплату чи надбавку саме за кураторство?

(м. Київ)

 

Перш за все слід зазначити, що гімназія згідно з чинним законодавством — це загальноосвітній навчальний заклад. А в таких закладах штатними розписами не передбачено посади куратора. Але поряд з цим,

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), передбачене встановлення вчителям та іншим працівникам (крім керівних) таких закладів додаткової оплати за класне керівництво.

Згідно з

Положенням про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 06.09.2000 р. № 434, саме на класного керівника покладаються обов’язки стосовно формування наукового світогляду учня, створення умов для організації змістовного дозвілля, у тому числі організації та проведення відвідування музеїв, театрів, виставок, екскурсій, проведення роботи з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів, їх нахилів, інтересів, задатків тощо.

Ураховуючи додаткове навантаження на таких працівників, яке зумовлене зростанням потреб та вимог навчально-виховного процесу в цілому, учнів та їх батьків, звертаємо увагу на таке.

Відповідно до

постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 керівникам закладів надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, установлювати працівникам цих закладів конкретні розміри посадових окладів та доплат і надбавок до них.

Так, згідно із зазначеними нормативно-правовими актами працівникам можливе встановлення надбавок у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки) за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність, напруженість у роботі. Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника

не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу. У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначені надбавки скасовуються або зменшуються.

Водночас слід зазначити, що

право керівників установлювати надбавки за творчі і виробничі досягнення залежно від особистого внеску кожного працівника в межах фонду заробітної плати визначено й Інструкцією № 102.