23.06.2011

Підвищення надбавки за вислугу років: чи потрібно коригувати заробітну плату при розрахунку відпускних

Відповідь на запитання

Підвищення надбавки за вислугу років: чи потрібно коригувати заробітну плату при розрахунку відпускних

 

Ганна МЕРЕЖКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівник іде у відпустку з 24 червня 2011 року. З 23 червня 2011 року в нього підвищується надбавка за вислугу років з 15 на 20 %.

Чи необхідно коригувати заробітну плату такому працівнику на коефіцієнт підвищення, якщо розрахунковим періодом для нього є червень 2010 року — травень 2011 року?

(м. Полтава)

 

Норма

п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, що передбачає здійснення коригування заробітної плати, стосується лише випадків, коли на підприємстві, в установі, організації відбувається підвищення окладів (тарифних ставок) відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективному договорі (угоді) для всіх працівників. У такому разі заробітна плата коригується на коефіцієнт її підвищення.

Якщо ж підвищення окладу стосується лише конкретного працівника або в разі підвищення посадових окладів працівників на підприємстві, в установі, організації, що не відповідає актам законодавства або рішенням, передбаченим у колективних договорах (угодах), коригування середньої заробітної плати як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, не здійснюється.

У цьому випадку

немає підстав для проведення коригування, оскільки в конкретного працівника підвищується надбавка за вислугу років.