10.03.2011

Перехід з посади вихователя на посаду вихователя-методиста

Відповідь на запитання

Перехід з посади вихователя на посаду вихователя-методиста

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

З 17.01.2011 р. вихователь дошкільного навчального закладу з І кваліфікаційною категорією перейшла на посаду вихователя-методиста.

Чи застосовується така кваліфікаційна категорія при оплаті праці за посадою вихователя-методиста?

(м. Рівне)

 

Розмір ставки заробітної плати педагогічного працівника залежить від рівня його кваліфікації, який установлюється за наслідками атестації.

Згідно з

п. 1.1 Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міносвіти України від 20.08.93 р. № 310, за яким здійснювалася процедура атестації педагогічних працівників до запровадження в дію нового Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН України від 06.10.2010 р. № 930* (далі — Типове положення), атестація педагогічних працівників — це визначення їх відповідності зайнятій посаді та рівню кваліфікації, залежно від якого та стажу педагогічної роботи їм установлюються кваліфікаційна категорія, відповідний посадовий оклад (ставка заробітної плати).

* Набув чинності з дня його офіційного опублікування, тобто з 30.12.2010 р. («Офіційний вісник України», 2010, № 98 від 30.12.2010 р.). —

Прим. ред.

Пунктом 1.2 Типового положення також установлено, що атестація педагогічних працівників — це система заходів, спрямована на всебічне комплексне оцінювання їх педагогічної діяльності, за якою визначаються відповідність педагогічного працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються кваліфікаційна категорія, педагогічне звання.

Оскільки І кваліфікаційну категорію працівниці було присвоєно за наслідками атестації на відповідність посаді вихователя, то

при її переході з цієї посади на посаду вихователя-методиста кваліфікаційна категорія не зберігається.

Для забезпечення відповідної оплати праці вихователя-методиста за наслідками атестації має бути визначений рівень кваліфікації за цією посадою.

Відповідно до

п. 1.8 Типового положення , яке, на жаль, не було погоджене з профспілкою, позачергова атестація проводиться за заявою працівника з метою підвищення кваліфікаційної категорії (тарифного розряду) або за поданням керівника чи педагогічної ради навчального закладу з метою присвоєння працівнику кваліфікаційної категорії, педагогічного звання та у разі зниження ним рівня професійної діяльності.

Позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії може проводитися не раніш як через три роки після присвоєння попередньої.

Крім того, згідно з

п. 3.11 Типового положення педагогічний працівник визнається таким, що відповідає займаній посаді, якщо пройшов підвищення кваліфікації.

За раніше діючим положенням про атестацію в таких випадках педагогічний працівник мав можливість пройти процедуру позачергової атестації на встановлення відповідної кваліфікаційної категорії без будь-яких обмежень у термінах та без вимог щодо підвищення кваліфікації.