24.03.2011

У студентів, які є дітьми-сиротами і перебувають у шлюбі, залишається право на державну допомогу

Відповідь на запитання

У студентів, які є дітьми-сиротами і перебувають у шлюбі, залишається право на державну допомогу

 

Ольга ГАРАЩУК, головний спеціаліст Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи мають право на державну допомогу студенти, які є дітьми-сиротами, та студенти з числа дітей-сиріт у випадку, коли вони перебувають у шлюбі?

(м. Київ)

 

Правовідносини, пов’язані з наданням матеріальної, соціальної та правової допомоги дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, а також особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, регулюються

Конституцією України, Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342), постановою Кабінету Міністрів України «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 тощо.

Зокрема, гарантії щодо державного забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, віком до вісімнадцяти років та осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, передбачені

ст. 8 Закону № 2342. Так, для цієї категорії осіб передбачено право на повне державне забезпечення в навчальних закладах при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Відповідно до

ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III дитиною-сиротою вважається дитина, в якої померли чи загинули батьки. Дитиною є особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Отже, якщо особа (в нашому випадку — студент), яка має статус дитини-сироти, набула обов’язків подружжя (одружилася), на неї поширюється дія

Сімейного кодексу України (далі — СКУ).

Але

СКУ не містить обмежень щодо позбавлення особи статусу дитини при виникненні у неї прав та обов’язків подружжя. Адже і в значенні СКУ особа до досягнення нею повноліття вважається дитиною. А в разі втрати нею батьків вона і після реєстрації шлюбу не позбавляється статусу дитини-сироти.

Таким чином, поширення дії

СКУ на дітей-сиріт, які перебувають у шлюбі, не обмежує дію інших нормативно-правових актів щодо соціального захисту зазначеної категорії осіб.

Про це свідчить і

ст. 36 СКУ. Шлюб не може бути підставою для обмеження прав та свобод, встановлених Конституцією і законами України, для осіб, що перебувають у шлюбі.

Досягнення повноліття одруженою особою, яка є дитиною-сиротою, також не позбавляє її прав і гарантій, передбачених законодавством. При цьому вона лише набуває статусу особи з числа дітей-сиріт.

До категорії осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, належать особи віком від 18 до 23 років, в яких у віці до 18 років померли або загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування.

Норми вищезазначених нормативно-правових актів, як і норми

СКУ, не містять обмежень щодо прав і гарантій осіб, статус яких визначений вище, у разі їх одруження, народження в них дітей.

Таким чином,

при вирішенні питань соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у шлюбі, мають дітей, слід керуватися положеннями вищезазначених нормативно-правових актів щодо соціального захисту цієї категорії осіб.