24.03.2011

Зарахування періоду служби військовослужбовців до стажу для виплати надбавки за вислугу років медичним працівникам

Відповідь на запитання

Зарахування періоду служби військовослужбовців до стажу для виплати надбавки за вислугу років медичним працівникам

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

У газеті «Оплата праці», 2010, № 21, с. 29, опубліковано роз’яснення фахівця Профспілки працівників охорони здоров’я України, згідно з яким «періоди військової служби на посадах у медичних службах для нарахування надбавки за вислугу років не враховуються».

Чи не є це грубим порушенням вимог ст. 8 п. 1 розд. ІІ Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та п.п. 4.1.3 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519?

(м. Запоріжжя)

 

Запитувач у своєму листі щодо зарахування періоду служби військовослужбовців до стажу для виплати надбавки за вислугу років посилається на

п.п. 4.1.3 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці), та ст. 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-ХІІ (далі — Закон № 2011).

У

п.п. 4.1.3 Умов оплати праці передбачений порядок обчислення стажу безперервної роботи, що дає право на отримання надбавки за тривалість безперервної роботи, згідно з яким період служби у Збройних Силах колишнього СРСР та України, у тому числі періоду виконання інтернаціонального обов’язку, а також в органах внутрішніх справ і державної безпеки зараховується до стажу роботи для нарахування вказаної надбавки, тобто запитувач помилково ототожнює надбавку за тривалість безперервної роботи з надбавкою за вислугу років. Виплата надбавки за тривалість безперервної роботи здійснюється медичним працівникам окремих служб охорони здоров’я, таких як швидка медична допомога, дільнична служба, протичумні заклади та структурні підрозділи особливо небезпечних інфекцій, медико-соціальна експертиза, залежно від стажу роботи в цих закладах та підрозділах.

Статтею 8 Закону № 2011

дійсно передбачені основні права військовослужбовців, згідно з якими час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи та стажу роботи за спеціальністю.

Підзаконним актом, що регулює порядок виплати

надбавки за вислугу років медичним працівникам та зарахування стажу роботи для її нарахування, є постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — постанова № 1418), якою затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок № 1418). Порядком № 1418 не передбачено зараховувати період служби у Збройних Силах (за винятком строкової служби, за умови, що до призову в армію особа працювала на посаді медпрацівника).

Саме виходячи з вимог

ст. 8 Закону № 2011 Профспілка спільно з МОЗ підготували зміни до постанови № 1418, якими передбачено зараховувати період військової служби до стажу, що дає право на надбавку за вислугу років. Цю позицію підтримує й Міністерство соціальної політики України, яке погодило зазначений проект постанови Кабінету Міністрів України.