26.05.2011

Щодо порядку здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду

Лист від 01.04.2011 р. № 03-28-738

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Щодо порядку здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду

Лист від 01.04.2011 р. № 03-28-738

 

<…>

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, розглянувши <…> звернення, повідомляє.

До запитання 1

Фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам здійснюється відповідно до ст. 21 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) та Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 22.12.2010 р. № 26, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 січня 2011 року [за] № 111/18849.

Зазначеним Порядком затверджено форму заяви-розрахунку, що подається страхувальником до робочого органу Фонду для здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду.

У заяві-розрахунку необхідно вказувати повну нараховану суму допомоги з урахуванням обов'язкових утримань (податок на доходи фізичних осіб, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, які утримуються з суми допомоги з тимчасової непрацездатності).

Після надходження суми коштів

, зазначеної в заяві-розрахунку, на окремий рахунок страхувальник зобов'язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення у строки, визначені ст. 52 Закону № 2240. Частина страхових коштів, отриманих на окремий рахунок, спрямовується на сплату податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску та інших обов'язкових платежів.

Фінансування страхувальниками-роботодавцями матеріального забезпечення застрахованим особам

за рахунок власних коштів з подальшим відшкодуванням (погашенням цих витрат) Законом № 2240 та Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464 (далі — Закон № 2464) не передбачено.

Згідно зі ст. 116 Кодексу законів про працю України при звільненні працівника виплата всіх сум, належних йому від підприємства, установи, організації, здійснюється в день звільнення.

Відповідно до ст. 35 Закону № 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (установлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку та розмірах, установлених законодавством.

Отже, застрахована особа при звільненні

повинна отримати всі суми, належні йому від підприємства. Оскільки суми матеріального забезпечення страхувальник отримує від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, то і виплата матеріального забезпечення застрахованим особам має здійснюватися після надходження коштів від Фонду.

До запитання 2

Відповідно до Закону № 2464 на допомогу по тимчасовій непрацездатності нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Роботодавець зобов'язаний сплатити до Пенсійного фонду єдиний внесок у розмірі 33,2 %, нарахований на всю суму допомоги по тимчасовій непрацездатності, за рахунок коштів роботодавця. Після отримання коштів від Фонду страхувальник перераховує з окремого рахунка податок на доходи фізичних осіб, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, які утримані із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності. Отже, Фондом здійснюється фінансування нарахованої суми допомоги з урахуванням обов'язкових утримань.

 

Заступник директора О. Леонов

 

Коментар редакції

 

Матеріальне забезпечення ФСС ТВП можна виплатити й після звільнення працівника

 

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) ще раз наголосив на двох важливих моментах щодо виплати матеріального забезпечення застрахованій особі при її звільненні. Висновки цього листа полягають у такому.

По-перше,

при звільненні працівника виплата роботодавцем допомоги за рахунок коштів ФСС ТВП можлива тільки після надходження цих коштів. На практиці таке надходження може бути й пізніше за дату звільнення. Згідно зі ст. 116 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) у день звільнення працівник має отримати лише суми, належні йому від підприємства. Оскільки суми матеріального забезпечення працівник отримує за рахунок коштів ФСС ТВП, то в цьому випадку невиплата лікарняної допомоги при звільненні не є порушенням ст. 116 КЗпП. На це ФСС ТВП указував у листі від 21.03.2011 р. № 01-16-590.

По-друге,

фінансування страхувальниками-роботодавцями матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок власних коштів з подальшим відшкодуванням (погашенням цих витрат) органами ФСС ТВП чинним законодавством не передбачено. Із цього випливає, що роботодавці, які виплатять працівникам у день звільнення матеріальне забезпечення за рахунок власних коштів (суму якого має бути профінансовано ФСС ТВП), не зможуть компенсувати свої витрати. У ситуації, що склалася, найімовірніше, і банк не допустить перерахування цих сум з окремого рахунка на рахунок підприємства, оскільки з окремого рахунка роботодавець може виплатити лише допомогу працівникам і спрямувати частину коштів на сплату податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску та інших обов'язкових платежів.

Нагадаємо, що згідно з абзацом четвертим і п’ятим ст. 21 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III, крім виплати допомоги, інші виплати з такого рахунка заборонені.

Слід зауважити, що раніше ФСС ТВП у листах від 03.03.2011 р. № 01-16-371 і від 16.03.2011 р. № 01-16-506 допускав можливість перерахування сум зі спеціального рахунка на рахунок роботодавця, але у виняткових випадках.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»