26.05.2011

Підвищення посадових окладів працівникам спеціальної школи-інтернату

Відповідь на запитання

Підвищення посадових окладів працівникам спеціальної школи-інтернату

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Чи можна секретарю-друкарці, водію, машиністу із прання та ремонту спецодягу, підсобному робітнику, кастелянці та комірнику школи-інтернату для глухих дітей та дітей з тяжкими порушеннями мови встановити підвищення посадового окладу на 15 — 25 відсотків? Якщо так, то чи потрібно це підвищення відображати у штатному розписі? Це підвищення встановлюється на весь рік чи за винятком канікул?

(м. Луганськ)

 

Умови оплати праці працівників спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі й шкіл-інтернатів для глухих дітей та дітей з тяжкими порушеннями мови, визначені

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти (із змінами), затвердженою наказом МОН України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до

п. 31 Інструкції № 102 працівникам із числа адміністративно-господарського, обслуговуючого та навчально-допоміжного персоналу (крім помічників вихователів) закладів освіти, які за характером роботи безпосередньо спілкуються з учнями та вихованцями спеціальних закладів, посадові оклади підвищуються на 15 — 25 відсотків.

Конкретний перелік працівників, які мають право на підвищення посадових окладів, і розмір підвищення визначаються безпосередньо

керівником закладу за погодженням із профспілковим комітетом залежно від інтенсивності і тривалості спілкування з учнями (вихованцями), які мають вади у фізичному чи розумовому розвитку, потребують тривалого лікування або особливих умов виховання.

Підвищення посадових окладів працівників такого навчального закладу обов’язково має бути відображено в штатному розписі. Скасування такого підвищення у канікулярний період не передбачено чинним законодавством.