12.05.2011

Виправлення в трудовій книжці неправильного запису назви професії

Відповідь на запитання

Виправлення в трудовій книжці неправильного запису назви професії

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівника прийнято на роботу по трудовому договору за професією «Інженер-експедитор», про що здійснено запис у трудовій книжці.

При проведенні перевірки на підприємстві зроблено зауваження щодо неправильного запису назви професії. Як потрібно записати назву професії та виправити неправильний запис у трудовій книжці?

(м. Харків)

 

Згідно з

п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58), записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнятий працівник, виконуються для робітників та службовців відповідно до найменування професій і посад, зазначених у Класифікаторі професій.

Записи про роботу вносяться у встановленому порядку до трудових книжок працівників згідно з професійними назвами, зазначеними у

додатках А та Б Класифікатора професій.

Чинний

Класифікатор професій ДК 003-2010, затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327, не містить професійної назви роботи «Інженер-експедитор». У ньому зазначено такі професійні назви: «Інженер» (код КП 2149.2) та «Експедитор» (код КП 3422). Ці професії належать до різних розділів Класифікатора («Професіонали» та «Фахівці»). Зважаючи на виконання інженером і експедитором різних завдань та обов’язків, ступінь відповідальності, освітньо-кваліфікаційні вимоги тощо, професійна назва роботи «Інженер-експедитор» є неправильною. У наведеному випадку може йтися про суміщення посад.

При цьому слід зазначити, що на експедитора покладається матеріальна відповідальність і з ним має бути укладено відповідний договір, оскільки посада експедитора включена до

«Перечня должностей и работ, замещаемых или выполняемых работниками, с которыми предприятием, учреждением, организацией могут заключаться письменные договоры о полной материальной ответственности за необеспечение сохранности ценностей, переданных им для хранения, обработки, продажи (отпуска), перевозки или применения в процессе производства», затвердженого постановою Державного комітету Ради Міністрів СРСР з праці і соціальних питань і Секретаріату ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24.

Відповідно до

п. 14 Загальних положень розділу 1 Випуску 1 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник), у разі виконання працівником робіт, які належать до різних посад, трудовий договір укладається за згодою сторін за посадою, яку визнано основною.

Основною вважається посада з найбільшим обсягом виконуваних робіт порівняно з іншими посадами. Згідно з

п. 6 Загальних положень у Довіднику визначено перелік основних робіт, які притаманні тій або іншій посаді, виходячи із встановленого в галузях економіки поділу і кооперації праці.

Конкретний перелік посадових обов’язків визначається посадовими інструкціями керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців, які розроблюють і затверджують роботодавці на основі

Довідника, ураховуючи конкретні завдання та обов’язки, функції, права, відповідальність працівників цих груп та особливості штатного розпису підприємства, установи, організації.

У разі здійснення неправильного запису в трудовій книжці назви професії необхідно привести цей запис у відповідність до чинного

Класифікатора професій. Одночасно з цим потрібно привести у відповідність і наказ про прийняття на роботу за певною професією. Для цього потрібно видати наказ про внесення змін до п. ___ наказу № __ від ___ з урахуванням переліку професій, передбачених чинним Класифікатором професій.

При внесенні змін до трудової книжки потрібно керуватись

п. 2.6, 2.8, 2.9, 2.10 Інструкції № 58.

У

п. 2.10 Інструкції № 58 визначено технічний порядок внесення змін до трудової книжки. Так, у розділі «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження», «Відомості про заохочення» трудової книжки (вкладиша) закреслення раніше внесених неточних або неправильних записів не допускається.

У разі необхідності, наприклад зміни запису відомостей про роботу після зазначення відповідного порядкового номера, дати внесення запису до графи 3, пишеться: «

Запис за № ___ недійсний. Прийнятий за такою-то професією (посадою)» і у графі 4 повторюються дата і номер наказу (розпорядження) власника або уповноваженого ним органу, запис з якого неправильно внесений до трудової книжки.