10.11.2011

Реорганізація районної лікарні: оплата праці працівників сільських амбулаторій, поліклініки та ФАП

Відповідь на запитання

Реорганізація районної лікарні: оплата праці працівників сільських амбулаторій, поліклініки та ФАП

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

З 01.01.2011 р. Старобільська центральна районна лікарня стала Комунальною установою «Старобільське РТМО», до складу якої входять:

— центральна районна поліклініка;

— сільські амбулаторії;

— фельдшерсько-акушерські пункти.

Статутом установи поліклініку, сільські амбулаторії та ФАП визначено як заклади, які не є юридичними особами.

Як визначити посади керівників сільських амбулаторій, поліклініки та ФАП: головний лікар чи завідувач? Як встановити посадовий оклад керівникам цих закладів?

(м. Старобільськ, Луганська обл.)

 

У разі створення районного територіального медичного об’єднання (далі — РТМО), до складу якого входять поліклініка, сільські амбулаторії та фельдшерсько-акушерські пункти (далі — ФАП), які не є юридичними особами, ці заклади у результаті реорганізації є структурними підрозділами РТМО. Посади керівників цих підрозділів повинні мати назву «завідувач поліклініки», «завідувач амбулаторії», «завідувач фельдшерсько-акушерського пункту/ ФАП».

Посадові оклади зазначених керівників формуються відповідно до займаної посади згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, наприклад, посадові оклади завідувача поліклініки та завідувача амбулаторії встановлюються відповідно до п.п. «б» п.п. 2.2.3 Умов № 308/519, тобто виходячи з посадового окладу, що відповідає тарифному розряду за Єдиною тарифною сіткою (далі — ЄТС) з урахуванням кваліфікаційної категорії керівника, розмір якого підвищується на 10 — 25 % за керівництво поліклінікою або амбулаторією залежно від кількості посад лікарів, що включені до штатного розпису поліклініки або амбулаторії з урахуванням посади керівника.

Посадовий оклад завідувача ФАП установлюється відповідно до п.п. 2.2.9 Умов № 308/519 виходячи з окладу, що відповідає тарифному розряду працівника за ЄТС з урахуванням кваліфікаційної категорії, підвищеного на 10 — 20 % залежно від кількості посад фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою за штатним розписом ФАП (з урахуванням посади завідувача).