24.11.2011

Надбавка за вислугу років помічнику ентомолога санітарно-епідеміологічного закладу

Відповідь на запитання

Надбавка за вислугу років помічнику ентомолога санітарно-епідеміологічного закладу

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, начальник відділу нормування і оплати праці, роботи з місцевими бюджетами та планування і фінансування централізованих заходів Міністерства охорони здоров'я України

 

Чи має право на надбавку за вислугу років помічник ентомолога санітарно-епідеміологічного закладу охорони здоров'я?

(м. Київ)

 

Порядком виплати надбавки за вислугу років посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби України, затвердженим постановою КМУ від 26.08.2009 р. № 910 (далі — Порядок № 910), передбачено виплату надбавок за вислугу років посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби, до яких належать головні державні санітарні лікарі та їх заступники, лікарі-гігієністи, лікарі-епідеміологи, лікарі-бактеріологи, лікарі-вірусологи, лікарі-паразитологи, лікарі-дезінфекціоністи, лікарі-санологи, біологи, ентомологи, лаборанти з вищою освітою, помічники лікарів, фельдшери-лаборанти (лаборанти), медичні сестри, інструктори, крім тих, що мають право на виплату надбавки за тривалість безперервної роботи (п. 2 Порядку № 910).

Зазначеним переліком посада «помічник ентомолога» не передбачена.

Статтею 31 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII визначено, що посадовими особами державної санітарно-епідеміологічної служби України є головні державні санітарні лікарі та їх заступники, інші працівники державної санітарно-епідеміологічної служби України, уповноважені здійснювати державний санітарно-епідеміологічний нагляд.

Таким чином, якщо особи, зазначені у п. 2 Порядку № 910, уповноважені здійснювати державний санітарно-епідеміологічний нагляд і відповідно є посадовими особами державної санітарно-епідеміологічної служби України, то їм виплачується надбавка за вислугу років згідно з вимогами зазначеної постанови.

Дія вказаної постанови не поширюється на інших працівників державної санітарно-епідеміологічної служби, які не уповноважені здійснювати державний санітарно-епідеміологічний нагляд.

Відповідно до Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418), лікарям та фахівцям із базовою та неповною вищою медичною освітою з 1 січня 2010 року встановлюється надбавка за вислугу років у розмірі від 10 до 30 % до посадового окладу залежно від стажу роботи:

— понад 3 роки — 10 %;

— понад 10 років — 20 %;

— понад 20 років — 30 %.

Надбавка за вислугу років виплачується керівникам закладів охорони здоров'я та їх заступникам з числа лікарів, заступникам головного лікаря з медсестринства, керівникам структурних підрозділів з числа лікарів, лікарям усіх лікарських спеціальностей, професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров'я, головним медичним сестрам, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей.

Згідно з наказом МОЗ «Про затвердження переліків закладів охорони здоров'я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров'я» від 28.10.2002 р. № 385 санітарно-епідеміологічні заклади є закладами охорони здоров'я.

Таким чином, право на надбавку за вислугу років згідно з Порядком № 910 мають посадові особи державної санітарно-епідеміологічної служби України, згідно з Порядком № 1418 — медичні працівники комунальних та державних закладів охорони здоров'я та професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров'я.

Номенклатуру спеціальностей таких професіоналів затверджено наказом МОЗ «Про атестацію професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я» від 12.08.2009 р. № 588.

Перелік лікарських посад у закладах охорони здоров'я затверджено наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385.

Номенклатуру спеціальностей молодших спеціалістів з медичною освітою затверджено наказом МОЗ «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 р. № 742.

Жодним із зазначених документів посада «помічник ентомолога» не передбачена.

Указана посада відсутня у розділі «Фахівці» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров'я», затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117.

Департаментом кадрової політики та запобігання корупції МОЗ (лист від 18.08.2010 р. № 11.02-07/21) надано роз'яснення, що помічники ентомологів не належать до категорії молодших спеціалістів з медичною освітою і атестації на кваліфікаційну категорію, як молодші спеціалісти з медичною освітою, не підлягають.

Проте ця посада наведена в розд. III додатка 1 до наказу МОЗ «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195.

Згідно з п. 2.33 наказу Мін'юсту «Про вдосконалення порядку державної реєстрації нормативно-правових актів у Міністерстві юстиції України та скасування рішення про державну реєстрацію нормативно-правових актів» від 12.04.2005 р. № 34/5 у зв'язку з прийняттям суб'єктом нормотворення нормативно-правового акта підлягають визнанню такими, що втратили чинність, усі раніше прийняті ним нормативно-правові акти, якщо вони суперечать уключеним до нового акта нормативним приписам виявилися такими, що поглинуті ним або фактично втратили своє значення. Тобто застосовується нормативно-правовий акт, який прийнято пізніше.

З огляду на вказане, посада «помічник ентомолога» не належить до середнього медичного персоналу та працівники закладів охорони здоров'я, призначені на вказані посади, права на встановлення надбавки за вислугу років згідно з Порядками № 910 та № 1418 не мають.

З метою вирішення цієї проблеми Департаментом фінансово-ресурсного забезпечення МОЗ розроблено проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 р. № 1418», в якому передбачено встановлення надбавки за вислугу років працівникам санітарно-епідеміологічних закладів охорони здоров'я, що обіймають посаду «помічник ентомолога».